Veckobrev v. 25 26 27 28

Återigen är det något som springer iväg och det är inte jag utan det är tiden som gör det. Men, det verkar ju inte som att det saknats någon så jag behöver inte ha något större mer dåligt samvete för det.

Nu är det då äntligen sommar och semestertider. Det är som det brukar vara sol, regn, moln, vind, mygg och ja resten som hör sommaren till. En del plågas av det ena, någon annan av något annat. Så är det bara och oavsett, så är vi svenskar aldrig nöjda. Det finns alltid något att klaga på. Men men, inte mycket att göra åt det heller.

Nu då, har vi Socialdemokrater i Eda kommun, äntligen tagit beslut gällande två mycket viktiga kommunala frågor och det är gällande vindkraftspark vid Björnetjärnberget samt byggnation av etapp 1-3 gällande nya demensplatser och eftersatt underhåll. När det gäller vindkraftsparken, fick jag nästan som jag ville. Jag ville ha ett Nej med ett kommunalt veto i frågan, men jag fick nöja mig med ett nej. Jag fick också lära mig från en partivän om vad som kan riskeras att ske om man lägger in ett veto gällande den vindkraftsplan som Eda kommun antog 2015. Ibland är det nyttigt att lyssna på de äldre, ibland inte. I detta fallet var det nyttigt. Som jag förstod det, om vi lägger veto emot den, riskerar kommunen att få utreda var och en ansök på just den aktuella delen som företaget vill etablera sig på i stället för som nu redan ha godkända platser där detta arbete redan gjorts på. Vi riskerar helt enkelt att få mycket stora kostnader för kommunen i den ansökningsprocess som är.

Det finns idag inga ansökningar gällande den totala byggnadshöjden som står antagna i planen och det gör att alla ansökningar som är högre än det är något som kommunen säger ja till ska sägas nej till. Planen säger en total höjd på 150 meter och då är det ingen idé att ens fundera på högre höjder än så. Sen så måste vi göra en ny utredningen gällande den plan som idag finns. Den har tagit mycket lite hänsyn till skador för djur och natur. Ja, det är så illa så att man kan säga att den har tagit obefintlig hänsyn till detta. Vill du ta del av den, så är hela den här meningen en länk till kommunens information som finns. Till ett av områdena, Fångstgroparna, så går vägen till stor del igenom ett Natura 2000 område. Detta gör att man inte kan gå upp med de fordon som behövs utan att förstöra för naturen. Helt emot det som är hela tanken med sådana områden. Området Björnetjärnsberget, är det likadant här, mycket djur och natur som tar stor skada och återigen något som man inte tagit hänsyn till. Detta ger att jag misstänker att det är likadant med de andra tre utpekade områdena. En politikers arbete är att företräda åsikter, men vi ska också företräda de som har svårt för eller omöjligt att framföra sin åsikt och det är just detta jag tar ställning till när jag säger Nej, med Veto pga Naturen kan inte säga sina åsikter i förväg. Den konstaterar i efterhand om det går att leva kvar där eller inte.

Ja, vad är det mer för några projekt då? Ja, det finns det gott om och man kan ju fundera på varför allt kommer nu samt man kan också konstatera att vi inte har råd med allt som önskas på långa vägar. Sen, ska man med ett stort kritiskt öga fundera över de siffror som presenteras för oss politiker. En del saker har ökat så där 300% på två år och frågan är då om de siffrorna verkligen stämmer. Personligen är jag starkt fundersam.

Så har vi då detta långsamtgående projektet Noresund. Vad ska man då tycka om detta? Ja, för mig är frågan inte så svår. I de skrivelser som finns ska intressenten få köpa anläggningen för 2 miljoner kronor. Det kan ju låta som en rimlig summa, men med tanke på de planerade investeringarna som är för det området 2024-2025 och som ligger den nätta summan av 20 miljoner. Kommunen gör alltså en förlust på 18 miljoner på detta projekt, bara i byggnationer. I tillägg till detta, så står det i detaljplanen för byggnationen, att en ledning ska läggas för avloppsvatten på kommunens bekostnad och hur många miljoner kommer det att kosta? Ja, inte är det småpengar.

Med detta så förstår ni alla att vi kommer att behöva göra en hel del prioriteringar i det framtida politiska arbetet och sånt är ju aldrig roligt att behöva göra, för man vill ju kunna göra allt som det finns behov av att göra. Men, ju fler personer som väljer att engagera sig politiskt, ju mer synvinklar får man på olika saker och det är positivt. Som ni nu vet, så tycker jag att ni ska engagera er i Socialdemokraterna, tillsammans med mig och många andra.

Vi kan, tillsammans, göra vårt Eda bättre!

Med detta så önskar jag er alla en fortsatt fantastisk sommar.

Vid åsikten/Micke

Om admin

43 årig värmlänning som skriver vad han tycker när han tycker om vad han tycker. Har börjat med politiken igen efter att ha varit icke engagerad i något år. Medlem av Socialdemokraterna och tänker jobba för en socialdemokratisk politik.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar