V.I.K.T är viktigt att tänka på, har du? Veckobrev V.9-2022

Jag lovade att jag skulle skriva ett helt annat inlägg denna vecka och det har jag förvisso redan gjort, men det blir publicerat om några veckor. Varför jag ändrat mig är för att jag ville det. Skönt att driva denna sida själv, för då behöver jag inte be någon om lov när jag publicerar och vad jag publicerar, bara det håller sig inom lagen och det har allt jag publicerar gjort. Men, jag har fått reda på att det finns de som undrar på det, men i stället för att komma till mig, be mig komma eller ringa, ja det är de inte vuxna nog att göra. Det, mina vänner, säger mer om dem än om mig. Nu är det dags att skriva det jag skulle göra och sluta gnälla och klaga.

Vid kris och krig så är det viktigt att ha dessa fyra bokstavar att tänka på. De fyra är VIKT. De fyra bokstäverna måste du skaffa dig i förväg och de kan variera i innehåll, beroende på hur stor krisen blir, för även ett krig är en kris. Kriser är alltid personligt upplevda och vi kan inte i förväg veta hur vi reagerar på dem. Vad vi kan göra är att förbereda oss, var och en, för oavsett hur stor krisen blir, ja då kommer vi alla att klara oss bättre ur dem. Sen visst, det kan ske saker som gör att vi inte klarar det ändå, men vi har då gjort vad vi kan.

V.I.K.T – dessa fyra bokstavar betyder i detta sammanhang två helt olika saker. Dels betyder de, just det som det står, vikt för i slutändan för att klara av en kris, så ska vi var och en bära just V.I.K.T själva i den ryggsäck som är a och o för att klara av en kris. Ryggsäck är just viktigt, för då har vi händerna fria till annat. För, dina händer är det absolut viktigaste verktyget, du någonsin kommer att ha och ska du gå i terräng eller längre sträckor, ja då underlättar det att du gör dig en vandringsstav. Detta är självklart inget du måste köp i förväg utan man kan med enkelhet göra sig en av material i skogen.

V. – Vatten – är det absolut viktigaste här i livet. Utan rent vatten, så klarar vi oss inte långt eller länge. Gudskelov lever vi i Norden och har naturligt bra vatten i våra vattendrag. Men, det kan vara bra ändå att rena det och här finns det olika sätt att göra det. Koka är ju det enklaste, men det finns också andra lösningar. Här i familjen har vi ett portabelt vattenreningsverk, kokmöjligheter och klortabletter. Så, reningsverket och klortabletter skulle jag lägga ner i min ryggsäck. Reningsverk finns i olika storlekar och prisklasser. Vårt är en lagom, då vi kan rena 1500 liter vatten, innan vi måste byta filter, men efter att ha bytt det (det är lätt att göra och man gör det på under en minut) kan vi ju rena lika mycket vatten till. Det väger också bara några få kilo och tar liten plats, så det är inga problem med det för att bära med sig.

I. – Information – Hur får jag information löpande under krisen? Hur länge beräknas krisen pågå? Information måste du skaffa dig oavsett hur stor eller liten krisen är. Även om du är hemma, ja då kan ju krisen slå till. Om det blir strömlöst hemma, en längre mer tid, och du bor så till att du måste ordna tex vatten själv, då det inte kommer något i kranen. Då kommer kommunen ställa ut nödvattentankar. Hur vet du då vart den är och om de gjort det om du inte får informationen? Många säger då via telefonen, men den kan du inte använda om det varit strömlöst längre än en dag eller två. Även om du har en powerbank, så räcker bara bränslet till reservaggregatet till mobiltelefonmasten en visst tid och då blir din telefon värdelös som informationshämtare. I stället tycker jag du ska skaffa dig en nödradio. Det finns olika modeller och jag tycker du ska skaffa dig en i de lite dyrare. Den vi har är lite dyrare, då det inte bara är en nödradio. Den har också möjlighet att ladda upp mobiltelen (förr eller senare får du kontakt med mobilnätet igen och då är det bra om du kan höra av dig eller få information via den, så den ska ju självklart också med i packningen), den har en lampa så den fungerar också som lampa så du ser vart du går. En stor fördel den har är att den inte bara går att köra på vanliga batterier, samtidigt du har de vanliga batterierna har den också uppladdningsbara batterier. Detta är bra, för strömmen kommer inte ta slut. Detta för att du kan dels ladda upp den innan krisen via USB kontakten, den har också en vev så du kan veva på, så laddar den sig och den har solcellspanel. Helt enkelt en bra och enkelt skött radio. Vi har gjort en egen lista, som vi förvarar tillsammans med radion över de olika radiofrekvenserna över P4 stationerna, för du visste väl att det är via den som staten skickar ut viktig information till allmänheten. Lokalradion har detta uppdrag från staten.

K. – Kunskap – Detta är dels något, som du dels kan och ska (tycker jag) att man ska skaffa sig i förväg, men kunskap är också något som du kan packa ner i ryggsäcken.

 • Kunskap 1 – Detta är ju saker som du då skaffar dig i förväg och här är det din egen fantasi och engagemang som sätter begränsningarna. Du kan gå kurser i överlevnadsteknik, navigering med karta och kompass, ja listan kan ju göras hur lång som helst. Och man kan ju också läsa böcker i ämnet. Det finns väldigt många böcker i ämnet på våra bibliotek i landet. Kurser, finns att tillgå i de studieförbund som finns lite varstans i Sverige eller via någon förening i tex Civilförsvarsförbundet.
 • Kunskap 2 – Här är det också du som sätter gränserna, för när det gäller denna kunskap, ja då är det också du som fysiskt ska bära den i ryggsäcken. Några saker måste man ha med, för man vet att det alltid kommer att ske en olycka förr eller senare eller att du själv kommer fram till någon som behöver din hjälp. Då är det lätt att köpa sig en första hjälpen väska. Men, var noga med att gå igenom innehållet i dem, du kanske vill ha med något mer än det som är i. Kolla också att förpackningarna är hela och att datumet på dem inte har gått ut. Dessa datumen är till för att garantera renheten på produkterna, men de datumen gäller ju inte alls om förpackningarna är trasiga. Sen, är det så med detta som med det mesta här i livet, det spelar ingen roll hur mycket utrustning du har med dig om du inte känner dig trygg i att veta hur du ska göra saker och ting. Även här, finns det många föreningar, som har utbildningar i första hjälpen och HLR. Det har även vi i Civilförsvarsförbundet. Nu ser ni att jag skrev med HLR. HLR är då förkortningen för Hjärt och Lungräddning. Detta är inte något som det är så vanligt att packa ner i en ryggsäck, om man inte äger en egen hjärtstartare, utan detta är då en kunskap som vi var och träna och bära med oss i kunskapsbanken. Tänk på att det är aldrig fel att repetera kursen, med jämna mellanrum. Övning gör dig tryggare, om du skulle hamna i en situation då du måste ta till det, men även i HLR sker det förbättringar så man lär sig något nytt lite då och då, men viktigast är ändå att få öva. Sen är det så att detta är något som de flesta av oss aldrig behöver använda oss av, gudskelov.
  • Nu kommer det en lista över vad jag skulle ha med i min ryggsäck eller placerade på mig, förutom det ovan beskrivna:
   • Brandfilt (fungerar både vid brännskada och nedkylning)
   • Tändstål
   • 2 Knivar (1 i bälte och 1 i ryggsäcken som ersättningskniv, jag använder Mora 2000)
   • Yxa, såg, hammare och spade (Finns små av dem också, satsa på kvalitet. Såg och spade vikbar)
   • Tamponger (fungerar som blodstoppande vid tex näsblödning, men är utmärkta som tändmaterial också)
   • Fiskutrustning (Lina, Krok och sänke) Spö finns det massor av i naturen
   • Personlig medicin
   • Kompass och Kartbok (Jag har lärt mig använda Motormännens bilkartbok. Mycket detaljerad, gällande det mesta. Finns också i Europa modell om man behöver långt)
   • Vattenflaska, ca 1 liters att antingen sätta i byxhämpa eller ha i någon ficka om man föredrar det
   • Visselpipa (gärna flera om den skulle gå i sönder)
   • Vattendunk, ca 10 liter
   • Trangia kök (en del kallar den stormkök) skaffa en modellstorlek som passar dig
   • Flaska att ha rö sprit i och röd sprit (finns speciella flaskor till dem) till trangiaköket
   • Torr mat (finns ingen anledning att släpa runt på mer vatten än det som står ovan), men det är viktig att det är hög halt av kolhydrater och fett. Kött tas gärna med i torkat format. Salt och Peppar (Maten smakar mycket bättre då, vilket ökar på det psykiska välmåendet)
   • Extra kläder
   • regnkläder och överdrag till ryggsäcken
   • Plåtlåda som tejpas innehållandes (fiskeutrustningen ovan, tändstålet, säkerhetsnålar, penna och papper (för att kunna lämna meddelande om vilken riktning jag går), extra stark sytråd och synål (lagning av kläder och utrustning), lim (samma som innan), extra plastpåsar 2 liters, nagelklippare), tändare
   • sen är det lite att komplettera första hjälpen kudden med (mer omläggningsmaterial, leukoplast tejp (smal och bred, smal för att fästa bandage bättre och bredare fö att kunna tejp fötterna för att förhindra skavsår)
   • Kikare
   • Vätskeersättning
   • Mat-, dryckeskåsa, bestick och termos 0.5 liters
   • toapapper
   • Tänk på att förvara det mesta i olika plastpåsar och förslut dem väl. Detta för att skydda från vatten.
   • En rulle silvertejp. Bra att laga regnöverdragen samt tälten med vid revor
   • Skärbräda so, också fungerar som sittunderlag
   • Tält, Sovsäck och Liggunderlag samt extra tältsnören, extra tältpinnar
    • Detta här är ju saker som är bra att ha i grunden och om vi utgår från att krisen gjort att vi stannar inom landet.
    • Behöver vi fly landet, så som nu sker ifrån Ukraina krävs ytterligare saker:
   • Pass, Körkort och Kapital
   • Om detta skulle ske, ja då är det ju bra om man kan fly med bilen har man husvagn eller husbil, ja då är ju det allra bäst och då kan man ju utesluta andra saker här på listan. Vilka dessa är, det förstår ni nog. Men, att ha en packad ryggsäck, eller i alla fall ha med en och de sakerna jag skrivit, är int fel. Det kan ske något med fordonen och då får man gå.

Om du anser att du måste ha med dig något, ja det är upp till dig. Det är du som ska bära din egen ryggsäck

Något som det är lätt att slarva med är mat och dryckesintag. Det är allt annat än bra. Man orkar ett tag, men det drar mycket energi ur kroppen att leva i skogen och vara på vandring (om krisen gör att man måste förflytta sig). Om du däremot har gått vilse, då är det bra att göra allt man kan och gärna vara i ganska öppen terräng. Elda på dagen är en klassiker om man ska bli hittad, men ett vansinne om man ska hålla sig undan. Ska man göra det, ja då eldar man på natten, gärna i en grop och i annars sätt väl dolt för att ljuset inte ska sprida sig. Även en mycket liten eld, syns långt i helt öppen terräng. Men, sådana saker och säkert något jag missat nu kommer ni antingen att läsa om i en bok eller komma på själva. Det är också bra att gå ut i skogen en vecka och leva på detta sättet för att ta lärdom av sina brister och därmed vara starkare förberedd inför en skarp situation. Något som är viktigt att tänka på oavsett anledning till att man är i kris är att man aldrig ska jobba sig svettig. Då jobbar man helt enkelt hårt och man ska jobba smart. Man tar ut för mycket energi ur kroppen, dessutom är det lättare att skada sig om man är sliten. Rationaliteten kommer påverkas i tillägg. Så, jobba smart inte hårt.

Med detta var vi då framme vid T – Trygghet – Detta ämne har vi ju varit intill flera gånger redan i texten. Ja, inte helt men alla delar ovan av dem bygger ju upp Tryggheten med allt detta. Vi vet vad vi har och vad vi kan, men en sak saknas. Det är vetskapen om vad som hänt, alla de som vi älskar. Vad de gör, hur de har det (oavsett din egen kris storlek så kommer ju de också påverkas av den och är det en gemensam kris för många, ja då är ju de också påverkade), vart de befinner sig. Ja, alla sådana frågor kommer att ligga som en gnagande oro tills svaret kommer. Den oron kommer att bli starkare och starkare. I och med det så kommer det göra att vi slutar tänka rationellt och vi kommer börja slarva. Det gör att vi lättare hamnar i en olycka. Ett sätt att hålla kontakten, är ju självklart att man förbereder sig, så också de närmaste. Man gör upp en plan om vart man ska mötas vid en större kris. Det är en sådan enkel sak man kan göra upp i förväg. Sen, kan det inträffa sakler, som gör att man inte kan hålla sig till den tänkta planen, men då har man i alla fall försökt och man kan ju faktiskt ha flera planer. Flyttar man på sig, ja då är det viktigt att meddela, dem som man gjort upp planerna med, så de vet om förändringarna. Information är viktigt, så tänk på att framföra den och vara tydlig. Det är ju sen, mindre jobb för var och en, om man samarbetar i en grupp och med det kommer det också att gå åt mindre energi, som gör att vi mår bättre i det eländet som det är att vara i en kris. Fördelarna är många med att samarbeta. Jag ser inga grunder till att man inte skulle samarbeta, även med främlingar, vid en kris då alla är vinnare på det. Men, det är viktigt att alla drar sitt strå till stacken.

Om man kan stanna i sin egen bostad och att krisen blir så liten som möjligt är, är förstås det bästa. Men, det är viktigt att tänka på saker och ting här också. Om man har kommunalt vatten och avlopp och du bor på hög höjd, ja då kommer ditt hem vara ett av de första som förlorar sitt vatten. Hur löser du den situationen? Hur sköter du toabesöken? Pinkar i badkaret/duschen och gör det andra i en plastpåse i toastolen. Du byter påse efter varje gång och slänger i en sopsäck du har på tex balkongen. Hur ordnar du det med värme? Ja, är du kvar hemma, ja då får man plocka på sig kläder. Tänk då på principen lager på lager. Mat har du förhoppningsvis redan, men ta dig gärna en titt i skafferiet, kylskåpet och frysen. Börja inte hamstra, när krisen är ett faktum eller nära på. Då är du för sent ute. Handla lite då och då extra när du är på mataffären. När det gäller mat så är det INTE viktigt att tänka på figuren. När det gäller mat vid alla kriser, så ska du ha så hög mängd kolhydrater och fet som möjligt. Det är också VIKTIGT att tänka på vad du äter, när du äter. Som vid all överlevnad, så ska du ha Långsamma kolhydrater till Frukost, middag och kvällsmat. Snabba kolhydrater till mellanmål och till Lunch. Vid ALLA måltider ska du också ha fett och protein. Det är alltså samma strategi med maten, som om du ska ut på en längre vandring vid fredstider. Har du batterier hemma till ficklampan och till radion? Har du funktionstestat dem, så du vet att de fungerar överhuvudtaget? Värmeljus är en bra sak att ha hemma ett lager av och det är ju int en dyr sak att köpa heller. Så, även här gäller det att vara lite planerande. Men, de vanligaste kriserna i hemmet är ju för att strömmen går och i alla fall här där jag bor har det blivit mindre och mindre förekommande, det är ju ändå bäst när allt fungerar och är som det ska, för då slipper man krisens elände.

Jag är inget proffs (eller som det heter på fackspråk överlevnadsexpert) på detta ämne, det finns det andra är, men jag är ganska säker på att jag skulle klara mig en stund i skog och mark. Detta för att en släkting lärt mig mycket av grunderna och sedan ett eget intresse av att lära mig mer.

Om du förflyttar dig, så tänk på några enkla saker.

1. Håll dina fötter torra. (Pausa varje timme och byt strumpor samt se över fötterna, det är omöjligt att fortsätta att förflytta sig om fötterna går i sönder och börjar det ske, så kommer det med största sannolikhet att fortsätta), det militära knepet att torka strumporna är smart, häng dem på insidan av byxorna i skärpet.

2. Ha alltid vatten lätt tillgängligt (1 liters vattenflaska i ytterficka på ryggsäcken är ett exempel).

3. Ditt bästa verktyg är händerna så var rädd om dem (kolla efter skador och sköt dem).

4. Kniv hängandes vid sidan är alltid bra. Det är också ett verktyg du kan använda till mycket och det kommer du också att göra.

5. Ha lätt tillgång till maten för mellanmål och lunch. Snabba kolhydrater är bra och då är kakor och godis perfekt.

6. Håll ihop och håll sams. Vid kriser är det inte interna problem man behöver, man har nog med bekymmer.

7. Första hjälpen utrustningen är det bra att ha lätt tillgång till på toppen i ryggsäcken

8. En grupp är aldrig starkare än den svagaste länken. Låt den svagaste bestämma takten.

Med denna text vill jag bara säga att jag hoppas att ingen av oss, eller någon som vi har oss när och kär, någonsin blir drabbad av en kris som gör att man blir tvungen att ta till dessa här sakerna för att klara sig.

Micke

Om admin

43 årig värmlänning som skriver vad han tycker när han tycker om vad han tycker. Har börjat med politiken igen efter att ha varit icke engagerad i något år. Medlem av Socialdemokraterna och tänker jobba för en socialdemokratisk politik.
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar