Veckobrev v8 – 2021

Liten förändring som ni ser i rubriken, har ju tänkt att fortsätta skriva även efter nyår, så då har ni bättre ordning på när veckobreven kom ut när också publiceringsåret är med i rubriken.

Att skriva om något annat än det krig som Putin startade i full skala mot Ryssland samt mot det ryska befolkningen, känns fel att göra i och med att det har visat hur osäker omvärlden är så länge som vi har maktgalna presidenter att göra och dennes kamrater.

Att Putin tänker att inta hela Ukraina är inget annat än sanning. Nu har han äntligen visat sitt rätta jag och dessvärre kommer ni troligen få leva med denne mans schizofrena världsbild ett bra tag framöver. Det i sin tur kommer att påverka alla andra länder på många sätt och det första tecknet som vi redan ser, är höjda priser för drivmedel. Det blir ju den direkta konsekvensen då Ryssland är den näst största producenten av råolja och dessutom en av de största gällande naturgas. Centraleuropa kommer att drabbas hårt av höjda priser för naturgasen och då framförallt Tyskland, vilket i det långa loppet kommer drabba även oss här i Sverige då elpriset kommer att ligga på en mycket hög nivå, i alla fall så länge som kriget och Putin sitter vid makten.

Tyvärr finns det personer, som inte inser att Putin är den person som är mest farlig i hela världen. Detta för att han saknar helt respekten för demokratin i andra länder. Ja, han saknar ju totalt respekten för andra människors väl och ve även i det egna landet. Det är omöjligt att demonstrera mot makten och dess förda politik i Ryssland och här ser man då klart och tydligt att landet är allt annat än ett demokratiskt, oavsett vad man kan tänka sig. Det låter bra, det man läser om landet, så länge som man inte verkligen läser på och även läser mellan raderna över vilken effekt det styrande toppskicket vill påskina.

Det vi i landet, inom våra egna landsgränser, måste förbereda oss på är den humanitära katastrof som kommer i och med den kommande flyktingströmmen som kommer att komma. Flyktingströmmen kommer i första hand till Polen och vi måste solidariskt dela på mottagandet i alla Europeiska länder för att skapa ett så bra mottagande som möjligt är. Sverige är bra på detta arbetet från början och det är en stor styrka som vi har. Vårt MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) har stora erfarenheter av att just arbeta för att skapa en så bra situation som möjligt är och detta är något som vi ska vara stolta över och värna. Jag antar att Sverige kommer att få en förfrågan om tält, mat, generatorer etc till Polen och då ska vi självklart också hjälpa till, så som alla länder i Europa nu måste göra solidariskt.

En viktig sak som vi var och en måste göra, enligt mig, är att införa personliga sanktioner mot Ryssland. Vad innebär då detta? Jo, alla människor som verkligen tror på de demokratiska rättigheterna om att varje enskilt land själva väljer sin framtid och styr också de beslut som landet tar. Det kallas för länders Suveränitet och Integritet.

  • Hur ser ditt sparande ut? Har du aktier eller fonder placerade i Ryssland eller Belarus (där presidenten gör allt som Putin säger, så de är lika mycket hot mot demokratin som Ryssland), så placera om dina pengar i andra länder. Varje enskild transaktion påverkar inte kriget mycket men, som det heter i ordspråket, många bäckar små kommer att bli en å.
  • Vilka aktiva val gör du när du handlar? Kan du på ett enkelt sätt se om varan är från Ryssland eller Ukraina? Detta är inte så svårt, som man kan tänka sig till en början. Teknik kan användas på olika sätt och det görs. Personligen, har jag skaffat mig appen Boycott Invaders på en mobiltelefon, vi inte använder i familjen. Varför då en mobil som bara ligger? Jo, du kommer få en varning om att det kan innehålla skadlig programvara och då riskerar jag inte att förstöra min vanliga telefon. Man kan också bojkotta varor som kommer från Unilever. Detta för att flera i företagsledningen är insyltade i kretsen runt Putin. Det är alltså ett bra sätt att sparka på hans vänner och principen många bäckar små gäller ju här också. Sen självklart kan vi alla försöka utläsa om varan direkt i affär också. Ingen affär vill köpa en vara igen, som de fick kasta förra gången.
  • Man kan också enkelt välja andra resmål än just ryska. Jag har länge haft en önskan att åka på kryssning till Sankt Petersburg, något som lätt att göra med färja från Sverige. Här är det ju bara att åka någon annanstans, tex Gotland, Åland eller Polen. Ja, det finns säkerligen andra platser också. Framförallt har vi många vackra platser i vårt land också och vad man anser är fina platser måste ju vara upp till var och en att avgöra. Vi lever ju gudskelov i Sverige och inte Ryssland och skönt är det.

Detta är några saker som vi var och en kan göra och som jag tycker vi ska göra och vi kanske måste fortsätta ta dessa beslut också om krigsföringen från Putin. Detta just för att Putin ska bevisa för omvärlden att han och den styrande ledningen återigen går att lita på. Detta ger nu en möjlighet för oss alla, att verkligen ta tillvara på möjligheten att påverka och det kan vi alla vara med i att göra.

Solidaritet till Ukraina och hela dess befolkning som enbart vill leva i fred, frihet och i en demokrati – Micke

Om admin

43 årig värmlänning som skriver vad han tycker när han tycker om vad han tycker. Har börjat med politiken igen efter att ha varit icke engagerad i något år. Medlem av Socialdemokraterna och tänker jobba för en socialdemokratisk politik.
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar