Veckobrev v7

De styrande partierna i Eda kommun (Centern, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Hela Edas lista), senare kallat de styrande, vill lägga ner Hierneskolan i Koppom. Till detta, ska väl egentligen läggas Sverigedemokraterna, som verkar rösta emot eller lägger ner sina röster, bara för att det är vi Socialdemokrater som tyckt en sak.

Ja, ni läste rätt, detta är precis det som de styrande vill, men de erkänner det inte eller pratar om det. Ganska självklart, det är ju valår. Kvarstår då frågan, hur fan vet jag då detta?

Till förra kommunstyrelsen var det en punkt som hette Budget- och Verksamhetsplanering 2022 – 2024 samt strategisk plan. I detta dokument radas det upp olika satsningar som våra tjänstemän tycker att kommunen ska ta, sedan så graderas dessa och den med lägst prioritet visas enbart utan färgat runt. Sen har de prioriterade lite andra färger Gult och Blått. Där kan man klart utläsa detta målet, tyvärr.

Om vi ska ha en levande kommun för alla, ja då är det viktigt att skolan i Koppom står kvar med alla de klasser som finns i skrivandet stund, alltså inklusive ett högstadium. Om det är platsbrist på den Gunnarsbyskolan i Charlottenberg, ja då finns det lediga klassrum för dessa elever i Koppom. Det är nog så att Åmotfors eleverna, får gå på högstadiet i Koppom. Denna utbyggnad, som nu står skrivet om, har Eda kommun inte råd med. Den kommunala ekonomin har raserats de senaste 10 åren. Eda kommun var länge en kommun med mycket god ekonomi men dessvärre är det inte så längre. Jag är rädd för att vi kommuninnevånare kommer få ta de negativa sviterna på grund av detta och att vi inte kan investera i nybyggnation i den graden som vi önskar. Inte heller kommer vi ha råd med andra investeringar i den graden som vi måste. Exakt hur vi löser detta vet jag inte, men jag ser inte bort ifrån att det kommer bli ett investeringsstopp, anställningsstopp på lång sikt framöver och dessvärre också en skattehöjning. Inte bra helt enkelt.

Självklart kommer vi behöva vända och vrida på varenda krona som kommunen har. Vi måste göra planeringar på helt nya sätt för Eda kommun. Budget som vi gör måste läggas på 1, 3, 5 och 10 års sikt framöver. Detta innebär ju inte att dessa budgetar inte går att justera förutom den ett åriga budgeten. Det viktiga med den är att den är klar under de första fem månaderna året innan, för att verksamheterna ska kunna göra de justeringar som är behövliga i god tid. Men, det är inte bara budget som måste planeras, det är ju också de verksamheter som vi har samt alla bolag som kommunen är ägare i. Också dessa verksamheters planeringar måste kunna justeras, förutom den som är för det kommande året. Denne måste vara klar i god tid, precis som budgeten, man får inte bortse att det kravet om första halvåret året innan, är inget omöjligt krav. Sen, visst det händer saker och ting i vår omvärld som gör att vi måste kunna ställa om snabbt och göra förändringar, det får vi inte glömma. Det har ju Covid 19 pandemin visat oss.

Med dessa tråkiga ord tackar jag för mig med detta veckobrev och återkommer med ett nytt till veckan. Tills dess, ha det gött.

Micke

Om admin

47 årig värmlänning som skriver vad han tycker när han tycker om vad han tycker. Har börjat med politiken igen efter att ha varit icke engagerad i en del år. Medlem av Socialdemokraterna och tänker jobba för en socialdemokratisk politik.Fråga om du funderar på något
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.