Läkares lögner skapar omänskligt lidande för patienter i Region Värmland.

När man tar politiska beslut, är man beroende av att ett korrekt underlag från tjänstemän. Detta gäller i politikens samtliga led, då vi inte kan kräva av en politiker att den ska kunna allt i alla områden som den kommer intill, det är direkt omänskligt. Om vi ska fortsätta kunna lita på underlagen som ges, ja då måste tjänstemännens underlag detaljgranskas och den som ljuger för beslutsfattarna, måste få effekt av sin lögn. Den måste avsättas utan någon form av ersättning, Tjänstemannen i fråga har gjort sig skyldig till trolöshet mot sin huvudman.

I Region Värmland finns det en smärtklinik. Denne tar sig hand om patienter som får hjälp med sin smärta på olika sätt, men de är också sedda som specialister inom Regionen just gällande smärta. Det är inget ovanligt i det, utan ska vara en tillgång för regionen i dess beslut. Därför är det a och o att de underlag som lämnas ut följer det som forskare, läkemedelsproducenter samt läkemedelsverket har visat i skrivelse gång efter annan. Detta sker inte. Smärtläkare i Värmland har under en lång tid haft en annan övertygelse än dessa ovan skrivna enheter och man kan ju fundera på frågan – Varför? Alla vet vi att mediciner ska vi inte ta för mycket av och absolut inte mer än vad läkaren ordinerat, men vad sker då när läkaren ordinerar utifrån underlaget som i grund och botten är baserat på en enda sak – lögn. Om man i tillägg ifrågasätter smärtläkare, ja då blir man utskriven för att man som patient inte är motiverad. Samma sker om man spelar in sina läkarsamtal, trots att det är en laglig rättighet.

Jag har under en lång tid levt med långvarig smärtproblematik och gör så än. Dagligen får jag brottas mot dessa lögner som smärtcentrum utgett. Så här ser lögnen ut och länkar kommer senare i skrivelsen.

Jag använder bland annat medicinen oxycodone. Det är en långtidsverkande opioid och är självfallet beroende framkallande. Det vet vi alla sedan grundskolan då det är ett morfinpreparat.

Smärtcentrum ordinerar maxdos/dygn 15 mg

Läkemedelsverkets skriver maxdos/dygn 50-60mg/dygn

Läkemedelsproducent Sandoz: 40 mg/dygn räcker oftast men patient kan behöva mer. Samt så kan vissa patienter behova snabbverkande morfin. Man bör klara sig på max 80 mg/dygn av långtidsverkande. Högre doser än det är för tex cancerpatient och då kan man höja upp till 400mg/dygn.

Ser ni den stora skillnaden? Tänk nu bort att vi vet att det är beroendeframkallande, se på vad läkemedelsverket samt läkemedelsproducenten säger och vad smärtcentrum säger. Jag funderar starkt på vilket forskningsunderlag som smärtcentrum har som har större forskarunderlag än läkemedelsverket samt Sandoz?

Nu kommer länkarna.

https://www.regionvarmland.se/globalassets/vardgivarwebb/vard-och-behandling/lakemedel/terapirekommendationer/smarta/terapirekommendation-smarta-2019-09-04-webb.pdf

https://www.lakemedelsverket.se/48d97a/globalassets/dokument/behandling-och-forskrivning/behandlingsrekommendationer/behandlingsrekommendation/behandlingsrekommendation-lakemedel-langvarig-smarta.pdf

https://www.fass.se/LIF/product?userType=2&nplId=20070804000081

För mig är saken enkel. Man måste skapa ett liv som patienten kan leva. Sköta sin sjukgymnastik, vardagssysslor, ja helt enkelt leva livet fram tills dess att smärtan är borta. Sömn är enormt viktigt i all form av läkning. Kroppen måste ges tid att läka. Så, nu sover jag var 3e natt ordentligt. Däremellan är sömnen värdelös. Sen är det ju så att Morfinpreparat kan ge sk spöksmärta i andra delar av kroppen. Det måste man ju ha koll på. Men dessa saker är enormt enkelt att undvika, för man försöker med jämna mellanrum trappa ner det ordinerade morfinet och ser hur det utvecklas. Men, det kräver mycket jobb av läkaren, för att följa upp vad som sker. Den delen är det svåra, men det är inget som ska drabba patienten. Bristen på läkartider.

Men återigen, det är inte lätt att vara politiker och ta dessa beslut som nu vårdcentraler och andra följer utifrån det dokument som utgår till dem från regionen. Efter beslut av regionen, där de litar på sina tjänstemän går en skrivelse ut. Där kan man se vilka första handsval man ska göra, doseringar etc. Detta dokument handlar om massor av sjukdomar och man kan klart och tydligt se att det vänder sig direkt till vårdpersonal och är ett dokument som följs. Framsidan talar sitt språk. Bästa kollega.

https://www.regionvarmland.se/globalassets/vardgivarwebb/vard-och-behandling/lakemedel/forskrivning/rekommenderade-lakemedel/rekommenderade-lakemedel-2020-klar.pdf

Så, vem ska man då tro på som läkare? Sin bästa kollega eller patienten man har framför sig? Vart kommer det absolut viktigaste man har inom vården in och som är viktigast i allt man gör? Lyssna på patienten. Det har skett i mitt fall fem läkare gjort i mitt fall, hur många har jag då träffat? Ja, ett 50 talet. Är verkligen vården och kunskapen om just smärta så låg i region Värmland som detta? Är problematiken enbart i min hemma region? Nej, jag tror att det problemet finns överallt i vårt land och vem är förloraren av detta? Jo, enbart patienten. Men, de läkare som jag träffat på som är lyssnande har jag idag enbart kvar en. Mycket tragiskt är det och fruktansvärt ont kan jag tala om.

Min skada är unik och jag har sett att min sjukgymnast var i tidningen gällande Zlatans skada och sa att det är enormt ovanligt att det blir så stora knäskador och han trodde inte Zlatans skada var så stor. Han hade int på 30 år som sjukgymnast haft en enda patient med främre och bakre korsbandsskada, inre ledband samt skadade menisker. Konstigt då att han var min sjukgymnast i två veckor och det var före Zlatans skada. Men jag räknas väl inte då jag är en fet okänd person och inte en elitidrottare.

Så, det enda detta har givit är en enorm besvikelse på vårdens kvalité i Värmland och det bemötande som man får som patient. Det finns dessutom en läkare som stämplat mig som missbrukare och skrivit in det någonstans i min journal. Detta följer med mig, trots beslut från IVO att det inte ska göra det. Allt som går vidare gällande mig SKA det följas med att jag och läkare är av olika åsikter och att läkare som tar emot remiss ska bilda sig en egen uppfattning. Detta beslut från IVO tog läkaren 6 månader att lägga in i min journal och det följer inte med vidare när remisser skickas. Ett rent bedrövligt agerande av den läkaren. Grovt förtal kallas det i lagtexten.

https://www.vf.se/2019/11/26/infor-funktion-for-smartpatienter-pa-vardcentralerna/?fbclid=IwAR0WtAIV5Be7Z61DmJphEZa-o5P9oe1eq0JOHuqQ9rBEkxDwYu41lcb9nVY
Ja, vackra ord är det från de styrande i Värmland. Men vad har hänt? Ja, för mig har det inte skett ett skit! Den enda läkaren jag träffat på vårdcentral i Värmland, ja han fick inte förlängt avtal då han var hyrläkare. Han brydde sig, var engagerad, visade en medmänsklighet och framförallt han hade läst min journal! Hans första ord till mig var, jag har läst din journal och sett. Nu går vi framåt tillsammans, berätta för mig om hur du har det. Ljuger du för mig, så kommer jag avsluta min hjälp. Vi måste vara ärliga mot varandra så kommer vi bäst framåt.

Jag kommer aldrig att glömma det fantastiska mötet här i Värmland. Tyvärr blev det kortvarigt. Jag fick ha han som läkare i 1.5 månad. Ursäkten var att Landstinget (Nuvarande regionen) inte hade avtal längre med det leasingföretaget. Men denna läkare, var ingen nyhet inom verksamheten. Han har gjort mycket för sjukvården i Värmland och troligtvis gjorde han ett för bra jobb och blev ett internt hot eller något liknande. Det kommer aldrig att erkännas, men det är min känsla. Jag lägger upp vad han gjort för Värmland.

https://slf.se/pressrum/lakarforbundets-stora-handledarpris-tilldelas-2016-britta-loden-och-kaj-eman/

https://www.dagensmedicin.se/alla-nyheter/nyheter/avesta-och-arvika-i-topp-pa-at-rankningen/

Ja, detta är något och jag kan enbart säga. En enorm förlust för Värmland. I Skrivandets stund vet jag inte vart i Sverige Kaj jobbar. Men där han är, ja där har de en bra läkare. Själv hoppas jag han kommer tillbaks till Värmland.

Men det finns också en annan läkare som ställde rätt diagnos på mitt knä innan det röntgades och som visade stor empati och engagemang och som jag också saknar här i Värmland. Han jobbade på en privat Vårdcentral här i Västra Värmland. Jag hittar inga artiklar om honom, så om han läser detta, ja då vet han redan att jag är ytterst tacksam för allt han gjort för mig.

Mikael

Om admin

43 årig värmlänning som skriver vad han tycker när han tycker om vad han tycker. Har börjat med politiken igen efter att ha varit icke engagerad i något år. Medlem av Socialdemokraterna och tänker jobba för en socialdemokratisk politik.
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar