Besparingar inom Eda Kommun.

Ja, då är det då återigen dags för att det ska sparas pengar inom Eda kommun. Föga förvånande då vi har sett denna debatt i den lokala tidningen i åratal. Vad beror då denna ständiga debatt angående sparandet? Ja, det borde vara den viktigaste frågan man som politiker och tjänsteman ska ställa sig.

Jag är säker på att arbetaren på golvet inom samtliga avdelningar i kommunens regi gör allt de kan för att spara en krona här och en krona där, vilket är helt rätt och som också borde gälla i goda tider då det är offentliga medel vi pratar om.Vår gemensamma kassa – skattemedel.

Nu ska man återigen spara in en massa pengar under en kort tid med återhållsamhet inom förvaltningen vård och stöd samt inom förvaltningen bildning. Ganska normalt, och så kommer garanterat chefen för bildningsförvaltningen Elisabet Björklund att lämna fram förslaget, som alltid röstas  ner att man ska antingen eller både och lägga ner hela eller delar av Gärdesskolan i Åmotfors samt det samma om skolan i Koppom Hierneskolan. Kanske dags att se sig om efter andra förslag då detta inte är några direkta nyheter eller besparingar. Snarare sagt fördyrande och man är enbart tillbaks till samma situation som man var på eller värre.

Dialog över blockgränserna har ju faktiskt aldrig prövats rejält i denna kommun. Bara enstaka försök har gjorts. Det finns inte ens en enighet inom partierna, förutom HEL som vill behålla allt, utan man röstar på det som gagnar det egna intresset  högst i stället för att se till hela kommunens bästa, som man ska göra som kommunpolitiker.

När det gäller de stora förvaltningarna, Barn och Bildning (Senare kallad BoB) och Vård och Stöd (senare kallad VoS) så upptar de en klar majoritet av budgeten för en lite kommun som Eda Kommun.

Eda kommunMen är det den enda vägen att spara pengar?Är det den rätta vägen att spara pengar? Vad används våra gemensamma skattepengar till? Vad är de prioriterade områdena? Den kritik som revisorerna nyligen har lämnat, genererar en korrekt upphandling en minskad eller ökad kostnad för kommunen? Sker någon uppföljning av de korrekta upphandlingarna för att jämföra med de gamla? Ja, frågorna är många och jag kan inte se en enda uppföljning som gjorts när man bytt leverantör av en tjänst eller tagit tillbaks den till kommunens egen regi om det blev ekonomiskt fördelaktigt för kommunen eller inte.

Ta tex Värmlandstrafik – bolaget ägs av landstinget i Värmland och värmländska kommuner. Landstinget äger 50% av företaget, resten delas av kommunerna efter kommunernas storlek %. Alltså nuvarande Region Värmland. Efter denna sammanbildning för åtskilliga år sedan, har det varit en ”normal” kostnadsökning/transport? Alltså, har kostnaden hållit sig runt konsumentprisindex eller liknande? Om billigare är det bra, men man bör kolla varför i alla fall för att eventuellt dra lärdomar till andra enheter som kanske kan samarbeta på ett liknande sätt. Om dyrare ska detta självklart också undersökas. Vad vinner vi/förlorar vi utöver det ekonomiska är en än större fråga i sammanhanget Värmlandstrafik, för det finns andra saker än pengar som bör styra också.

Tittar vi lokalt har vi tex den nya upphandlingen som nu ska ske korrekt istället för som förr. Är det bara det direktupphandlade som redan revisorerna kritiserat eller finns det också andra avtal som inte har gjorts rätt? Är det samma person/-er inblandade i dem? Ja, frågorna är många och ja de skulle ha ställts för länge sen av ledande tjänstemän och politiker.

Soptippen, eller avfallsanläggningen i kommun. Vinst efter att kommunen tog tillbaks den i egen regi jämfört med att betala en företagare att driva den förr?

AME – Är det ”rätta” arbetsuppgifter de gör eller ska de upphandlas?

Större samarbete mellan tex Arvika, Årjäng vid inköp/upphandlingar?

Ska kommunen driva vidare Valfjället? Ja, anser jag, men frågan ska ju självklart debatteras. Ges SAMTLIGA ideella föreningar samma möjligheter i olika stöd från kommunen? Nope, det görs det inte. Någon/Några föreningar som ska stödjas mer eller mindre? Ska man ens ha föreningsstöd eller ska de pengarna gå till annan verksamhet inom kommunen.

Ja, frågorna är många och det finns garanterat en mängd till som inte skrivits här, men varsågoda att kommentera här under om ni vill.

Micke

 

Om admin

47 årig värmlänning som skriver vad han tycker när han tycker om vad han tycker. Har börjat med politiken igen efter att ha varit icke engagerad i en del år. Medlem av Socialdemokraterna och tänker jobba för en socialdemokratisk politik.Fråga om du funderar på något
Det här inlägget postades i Cyberbuddha, Eda, ensson, Mina tankar, Politik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.