Mera arbetsmaterial från Eda kommun och Edas politiker låter folk brinna inne för att hålla budget.

Men, ska göra er besvikna. Dessa papper är inte sekretessbelagda utan offentlig handling.

Under mängder av år har Eda kommuns politiker och tjänstemän vetat om hur många barn som fötts i respektive årskull. Detta får man enkelt fram via folkbokföringsregistret. Visserligen är det några som flyttar in och några som flyttar ut, men det är bara marginella skillnader.

Så här ser den ut som politikerkåren fått presenterat för sig i år, år efter år och flera gånger om året, presenterat för utbildningsutskottet i April månad 2012(begärde ut det inför dagisbyggandet i Koppom):

120416_Elevantal_F-9_tiden_2011-2018 (1)

Vad ska man då tänka på när man läser dessa siffror? Ja, det är massor det. Och beslutet är allt annat än enkelt. Men man kan enkelt konstatera att ingenting ska vara heligt för att vi ska kunna bevara Eda kommun. Inte skolor, Inte vården, Inte gatusektionen, Inte kommunhuset, ingenting är heligt. Men vad är det vi sparar på och vad ger det kommunens invånare.

Vi kan lätt konstatera att Adolfsfors skolan har ett stadigt jämnt Elevantal på runt 11 barn i varje årskull, vilket inte är perfekt, men det är stabilt och borde ge en möjlighet att driva denna skola vidare. Men å andra sidan är det inte heller en katastrof om barnen åker 1 mil till skolan i Koppom. Dock är detta ett andra hands alternativ från min sida.

Skolan i Åmotfors ska få ett mindre elevantal, trots att man för inte så många år sen (mindre än 10) gjorde en enorm investering i skolans lokaler i och med att man ordnade ny ventilation bland annat. Inte heller det är en katastrof att barnen härifrån åker buss till Koppom, men det intressanta är att man i upptagningsområdet kan se ett ökat elevantal och att man då bör fundera på vad vitsen med barnaflyttandet med buss är, samt om det är ekonomiskt, samt miljömässigt rätt.

Kollar man dessutom på statistiken för Hierneskolan, ja så är den ganska stadig. Dock ska tilläggas att denna skola är tänkt för ett större elevantal än som idag finns på denna skola, med andra ord. Man har lokaler till övers på denna skola, just därför som tjänstemannaförslaget ligger som det ligger. Man vill fylla lokalerna. Det är ju ingen som skulle köpa 1/4 skola oavsett vilken ort som skolan ligger i, här i vår kommun.

Lite intressant är det att konstatera att Eda kommun, för ungefär ett halv år sen valde att bygga ett nytt dagis i Koppom. Ett nytt dagis, som visserligen behövdes, då de gamla lokalerna var allt annat än bra. Man valde att bygga ett helt nytt dagis för ca 7 miljoner kronor. Till detta kommer sedan en årlig driftskostnad. Värme, vatten, sopor, gräsklippning, snökörande etc är det som ingår i kostnaden oavsett vart man har lokalen.

Lite spännande är det då att se vidare: Man lägger ner delar av Gärdesskolan i Åmotfors. Man vill lägga ner Adolfsfors skolan. Vad händer med driftskostnaden för dessa lokaler? Ja, Eda kommun kommer troligen få stå för dem på ena sättet eller det andra och ska man riva dem, ja då får man stå för det med, summa ingen besparning. Det gamla dagiset i Koppom kommer med största sannolikhet att rivas och denna kostnad kommer också Eda kommun att få bära. Ger man då fan i att bygga ett helt nytt dagis i Koppom, lägger in fritids i skolans lokaler, samt låter dagis överta fritids befintliga lokaler i närheten av skolan. Ja, då har man ingen nybyggnation att tänka på för prislappen ca. 7 mille, sparad engångssumma 7 mille. Vet att förslaget inte är nytt då jag själv har svarat Eda kommun om detta.

Nu är det dock 10 mille i löpande kostnader som ska sparas och det är minsann ingen liten summa pengar. Är det en vettig summa? Ca 1,7% av den totala budgeten ska sparas. Men sparar man på ett konkret, aktivt sätt? Nej, det gör man inte. Innan man ska spara så tycker jag att man ska utreda följande: Vad har Medborgarkontoret genererat i vinst för Eda kommun som inte den gamla kommunväxeln som motsvarar 1 extra anställd. Alla utskick, som gått ut från medborgarkontoret, kostnad och vad har det gett kommunen i intäkter? Vad har omläggningen till Timecare samt Lapscare gett Eda kommun i kronor för samtliga enheter i jämförelse med det gamla systemet? Vad har tjänsten som informationsansvarig givit Eda kommun för vinst i jämförelse med personens totala årslönekostnad (35000 i månadslön före skatt+sociala avgifter+arbetsgivaravgifter+andra lagstadgade och avtalsmässiga kostnader, totalt ca 700 000/år). Finns det fler mellanchefer inom kommunen som kan avslutas sin tjänstgöring? Finns det fler ”onödiga” tjänster i kommunhuset? Jag tycker det är enormt intressant att se att kommunhuset växer år för år, men kommunens invånarantal sjunker stadigt. Vad gör alla människor i kommunhuset? Här finns det seriöst med pengar att spara för framtiden och inte inom vård, skola och omsorg eller framför allt inom räddningstjänsten som ska få vänta med att gå in och rädda liv, för Eda kommun har inte nog många på jouren så de kan få gå in med rökdykare med en gång de kommer fram, utan måste vänta på att grannkåren. Fan, vad roligt det måste vara att brinna inne för att kommunen sparar pengar och brandkåren står utanför och väntar. Inget ont om brandmännen som är hjältar varje dag i sitt arbete, men hur fan har politikerkåren tänkt?

Micke

Om admin

43 årig värmlänning som skriver vad han tycker när han tycker om vad han tycker. Har börjat med politiken igen efter att ha varit icke engagerad i något år. Medlem av Socialdemokraterna och tänker jobba för en socialdemokratisk politik.
Det här inlägget postades i Eda, ensson, Mina tankar, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar