Karteller i Sverige – El, Bank och Drivmedel

De stora jättarna inom dessa tre branscher i Sverige har bestämt internt om hur och när de ska höja respektive sänka priserna precis som de själva vill och det är den ena dåliga ursäkten efter den andra och miljardvinsterna som alla bolag i dessa branscher gör, de bara ökar. Så är det ju också inom bankvärlden när det gäller tex räntor, avgifter eller att man måste teckna annat för att få ett lån, tex privat pensionssparande.

Vad kan man då göra som kund? Jo, jag tycker att man ska göra ett aktivt val och verkligen öppna ögonen och se att de stora bolagen absolut inte alltid är de bästa. Internet är ett mycket bra ställe att söka information på. Det är vi konsumenter som kan påverka om vad vi som kunder får och det finns mycket pengar att spara och tjäna på att lägga ner lite tid på att leta.

Men detta är ju självklart ingenting som man pratar om utåt och absolut ingenting man skulle erkänna eftersom det är olagligt inom hela EU, men uppenbart är det om man följer utvecklingen. Jag tycker att det är intressant att se tex bensinpriset: Vi höjer priset för att det är krig. Vi höjer priset för att vi misstänker att det blir krig. Vi höjer priset för att råvarulagret är för lågt. Vi höjer priset för att vi misstänker att råvarulagret blir för lågt. Eller om vi tar ELmarknaden – vi ska ha mera kärnkraft i Sverige så löser vi problemet med de höga elpriserna (hur vore det att se till att de som vi har skulle vara i drift och gå för fullt i stället för att stå still)? Tror de för tillfället går på ca 40% av sin kapacitet. Det är som jag skrev häromdagen, när jag skrev om underhållsbidragets Sverige. Vissa saker kan man inte spara på utan det måste skötas. Men det är ju självklart en i stort sett omöjlig uppgift för den politiska eliten att sätta de kraven på bolagen då staten i och med sitt eget ägande i Vattenfall är mer intresserad av de vinster som bolaget ger till statskassan.

Så, hoppas att ni nu byter bolag kära läsare. Compricer.se, konsumentverket, elprisguiden.se, eller använda google eller annan söktjänst för att söka dig vidare för att spara pengar. Det finns mycket pengar att spara med att vara aktiv konsument.

Micke

Om admin

43 årig värmlänning som skriver vad han tycker när han tycker om vad han tycker. Har börjat med politiken igen efter att ha varit icke engagerad i något år. Medlem av Socialdemokraterna och tänker jobba för en socialdemokratisk politik.
Det här inlägget postades i ensson, Mina tankar, Nyheter, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar