Hur är ”mitt” PIRATPARTI? OBS: Inte det verkliga partiet.

Nu skriver jag alltså detta inlägg utifrån hur jag skulle vilja att PIRATPARTIET var och inte om hur det är. Det kanske skulle kunna varit något för 2022.nu, men då jag inte längre är PIRATSKRIBENT utan min egen, ja då väljer jag att inte skicka in den. Men om ansvarig för den sajten läser och vill ha texten är det bara att höra av sig.

Så hur vill jag då att PIRATPARTIET ska vara? Jo, förutom den politik som ligger vill jag ha lite mer.

I Sverige behövs det ett parti som aktivt jobbar för den lilla människans rättigheter. Många är det i vårt avlånga land som dagligen kämpar för vår överlevnad och det är dags att dessa personer verkligen sätts i fokus, en grupp som av många anledningar har varit eftersatt en längre tid.

1. För att underlätta för alla som använder kollektivtrafiken i Sverige behövs det införas gratis kollektivtrafik i hela Sverige. En snabb uträkning om kostnaden för detta är jag inte rätt person att göra, men då jag tittade på Värmland så är det förvånande om hur lite det skulle kosta. Idag är redan 49% av kostnaden direkt finansierad via skattesedeln. Sedan har vi det indirekta skattefinansierade från kommuner via skoltransporter och från landstinget via sjuktransporter som åker kollektivt. Kvar blir ca 15 miljoner kronor.

Tänker man då på att detta system med helt gratis kollektivtrafik dessutom ger massiva minskade kostnader i form av: 1. Ingen administration runt om biljettförsäljningen. 2. Ingen administration runt om kontanthanteringen. 3. Inga servicekostnader runt biljettsystem (SMS tjänster, Biljettmaskiner etc). Ja, då kan man ställa sig frågan. Blir kostnaden stor i slutändan? Nej, som en amatör som mig, verkar det inte många kronor kvar. Denna del kan alltså täckas med reklam på och i kollektivtrafiken.

Vad har man då för andra vinster med ett sådant system? Ja, man har ju en enormt stor positiv miljöpåverkan om många flera åker kollektivt. Tänka sig att kunna åka gratis vart man vill i hela Sverige? Låter bara för bra för att vara sant.

Dessutom slipper man den den registrering över hur många som åker och när de åker etc, detta borde innebära att vi får en än mer levande landsbyggd i hela Sverige.

2. Hela kroppen ska inräknas i socialförsäkringssystemet. Det finns idag personer som väljer att inte gå till tandläkaren för att kostnaden är hög för en bräcklig ekonomi. Visst är det så att om man skjuter upp det, ja då blir det än dyrare, men är det argumentet det rätta? Nej, knappast. Vad är det för skillnad på ett hål i tanden eller ett brutet ben förutom vart på kroppen vi är?

Jag tycker att det är skamligt att det inte ingår tandhälsovård i sjukförsäkringssystemet. Man ger lite rabatter hit eller dit, men den summan man får är bara en fis i rymden över vad det verkligen kostar. Är det inte skamligt att folk inte ska ha rätten att äta smärtfritt i Sverige 2010? Varför kostar det inte lika att gå till läkare på vårdcentralen som att gå till tandläkaren? Varför kostar det inte lika att gå till distriktssköterskan som till tandhygienisten? Specialist mot specialist? Akuttid som akuttid? Har vi verkligen inte det ekonomiska utrymmet i Sverige 2010 att folk ska få ett drägligt liv och få kunna äta mat utan smärta?

3. Det är läge för att aktivt börja jobba med att få upp statusen på serviceyrken och omsorgsyrken. Vad är ett skyddsarbete? Ja, i min kommun är det länge sedan som Socialnämnden styrdes av personer som har en rätt syn på vad som är farligt. Det är inte bara olja och varma saker från industrin som är farliga, utan vi har en enormt stor farlighet inom vården som kallas för bakterier. Bakterier är faktiskt farligare än varma saker inom industrin. Varma saker från industrin skadar som regel en person, men bakterier sprider sig på många sätt och kan orsaka en epidemi i samhället. Så rätten till arbetskläder inom vård och omsorg är ett måste att det införs.

Dessutom har lönerna inom de som jobbar inom service, skola, vård och omsorg halkat långt efter. Visst är det så att detta egentligen är en facklig fråga, men det är också en politisk fråga. När vi inte längre får tag i utbildad personal för att de går till andra yrken för att tjäna mera, ja då har vi ett politiskt problem. Det kallas för personalpolitik. Dessutom är det förvånande att det är så många deltider inom dessa yrken. Deltid ska vara en rättighet om man som anställd vill ha det, men alla ska erbjudas en heltid.

Kostnaden för detta: Ingen aning. Vad får man ut av det? Ett ökat skydd i samhället. En ökad tid med de gamla, sjuka och barnen så att de får en ökad social kontakt och därmed ett drägligare liv. Priset för ett drägligare liv är?

4. Fantasilöner och andra ersättningar samt hyrpersonalsystemen måste avskaffas. Det är ingen som i längden tjänar på dessa system. Det är kortsiktiga lösningar som leder till några få saker. Mjölka ur pengar från det offentliga systemet och ner i plånboken för de som redan har nog. Nu skriver jag alltså om det offentliga systemet, den privata marknaden kan och ska vi inte göra någonting åt utan där är det upp till var och en. Då kommer argumentet, vill man ha kompetens måste man betala för sig. Hmm, är det enda vägen? Finns det andra skäl till varför personer jobbar inom det offentliga än rent ekonomiska? Ja, det är jag säker på att det finns. Dessutom är jag säker på att kompetensen inte sitter i lönekuvertet utan det finns de som gör eller kan tänka sig göra en insats för oss alla utifrån utmaningen att pröva på och klara av något nytt.

Detta är alltså vad jag vill ska ske inom Sverige och med en regering som samarbetar med PIRATPARTIET i de kommande valen. Jag själv kommer att arbeta med dessa frågor på en kommunal nivå, om jag kommer in i kommunfullmäktige. Argumentet med att det inte finns pengar till saker och ting i kommuner och landsting är inte längre hållbart, utan då måste man se över de system som gör att vi hamnar i den situationen.

Micke

Om admin

43 årig värmlänning som skriver vad han tycker när han tycker om vad han tycker. Har börjat med politiken igen efter att ha varit icke engagerad i något år. Medlem av Socialdemokraterna och tänker jobba för en socialdemokratisk politik.
Det här inlägget postades i ensson, Mina tankar, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar