Kvinnliga chefer gör ett sämre jobb

Dessa ord fick jag höra i taxin för ett tag sedan. Varför är det så, bör man då ställa sig frågan. Vad är det som gör en person, oavsett kön, till en bra eller dålig chef/ledare? Dels är det ju naturligtvis de egna förmågorna, men också chefens chef och hur de reagerar på att just chefen har det ena könet eller det andra.

Oftast hittar vi de kvinnliga cheferna inom vård, skola och omsorgen. Man går en utbildning för att man vill jobba med människor och hjälpa dem. Man studerar på högskolenivå och när man sedan kommer ur skolbänken blir man höjd till skyarna för att ta det oönskade chefsjobbet för att sedan ta skiten efteråt. Politiker lyssnar allt för sällan på sina avdelningschefer i de viktiga frågorna när det gäller arbetsmiljö och löner. Man har en ansvarig person för lönerörelsen som de förtroendevalda i stället väljer att lyssna på och som har till största uppgift att säga: Höjer vi lönerna måste vi säga upp folk.

Då dessa ord yttras, dras samvetet fram hos de anställda inom de traditionellt kvinnliga yrkena och man vill fortsätta med sitt jobb och man vill behålla sina kollegor. I och med detta mjäkande med maktens män från arbetarrörelsens led, ja då kommer också aldrig de sk. kvinnoyrkena att få den status och den lön som de förtjänar.

Och denna situation gör att man kan anse de kvinnor i ledande ställning inom vård, skola och omsorg som sämre chefer än män, då arbetet inom vård, skola och omsorg fortfarande dessvärre är yrken som ses som sämre arbete och därmed ska det inte betalas något vidare för det arbetet heller. Vad kan man då göra åt denna sak? Jo, man kan ju gå från ord till aktiv handling och verkligen ta tag i lönerörelsen och se till att denna stora och mycket eftersatta arbetsgrupp får de löneökningar som de verkligen förtjänar.

Jag tycker att det är så enormt fel och illa att en person som sitter som trafikledare på ett bussbolag tjänar mera än en undersköterska, lika illa som jag tycker det är att en industriarbetare tjänare mera än en undersköterska. Jag vet att jag skriver undersköterska, men det kan också vara barnskötare eller annat yrke inom denna löneklass i samhället. Vad har en trafikledare för något ansvar eller en industriarbetare? Hur svårt kan deras arbete vara egentligen? Knappast något större iqkrävande arbete något av dem.

Skärpning förtroendevalda. Gå från ord till handling, för snart har vi inte råd med att vänta längre.

Micke

Om admin

43 årig värmlänning som skriver vad han tycker när han tycker om vad han tycker. Har börjat med politiken igen efter att ha varit icke engagerad i något år. Medlem av Socialdemokraterna och tänker jobba för en socialdemokratisk politik.
Det här inlägget postades i ensson, Mina tankar, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar