privat eller offentligt?

Inom den offentliga sektorn måste man börja följa den privata sektorns arbetsmodell för att uppnå en maximering av resurserna.

Det offentliga går gång på annan ut och gör upphandlingar av diverse tjänster. Allt för att se om någon kan göra saker och ting billigare än den offentliga kassan. Ganska intressant är det faktiskt att den privata sektorn klarar av det och att den offentliga nöjer sig med att konstatera detta och sedan låter våra skattemedel flyga ut ur kassan och till bolagsvinster, utan att tänka efter och sätta sig ner och fundera på vad de gör för något fel själv om de inte klarar att göra det lika billigt eller billigare.

Inom den privata sektorn så har man förutom kostnadseffektiviteten att ta hänsyn till också ett intresse i att företaget går med vinst. Det sista är ju något som vi inte har i den offentliga sektorn, ett vinstkrav. Alltså med automatik pengar som det offentliga slipper att kämpa med att få in och i alla fall så lyckas den privata sektorn göra det billigare. Då måste man inom den offentliga se på vart felet ligger och kvar finns alltså i det egna ledet, inom organisationen.

Det är ju trots allt så att om det offentliga klarar att göra ett städjobb för X kronor och sedan den privata klarar att göra det för X – 10 kronor trots vinstkravet, ja då har man ett helvetes stort problem inom den offentliga förvaltningen/sektorn att ta itu med för att nå samma mål. Alldeles för många anställda, en för krångligt uppbyggd organisation, felaktiga upphandlingar, för många chefer – ja det kan bara vara några av anledningarna till att det är som det är idag. Så en ordentlig översyn och kraftig utrensning inom leden, vem gör vad och varför och framförallt en klar eftertanke och översyn av den svågerpolitik som förs är ett måste för att budgeten inom den offentliga sektorn ska hålla både på lång och kort sikt. Och pengarna inom det offentliga måste vi vara mycket försiktiga med då det är vår gemensamma skattekassa som ska vara med och lösa problem både på kort och lång sikt och inte som det görs nu – oftast på kort sikt.

Micke

Om admin

47 årig värmlänning som skriver vad han tycker när han tycker om vad han tycker. Har börjat med politiken igen efter att ha varit icke engagerad i en del år. Medlem av Socialdemokraterna och tänker jobba för en socialdemokratisk politik.Fråga om du funderar på något
Det här inlägget postades i Mina tankar, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.