Republik eller monarki?

Hur skulle vi ställa oss i den frågan inom PIRATPARTIET om den hamnade på riksdagens bord? Oavsett om vi sålt vår röst kommer vi att få stå för omröstningsresultatet, speciellt om vi röstar för republik.

Finns ju i partiprogrammen från de andra. Ena sidan har vi Republik och andra Monarki. Intressant fråga detta är med tanke på de båda bröllopen.

Micke

Om admin

43 årig värmlänning som skriver vad han tycker när han tycker om vad han tycker. Har börjat med politiken igen efter att ha varit icke engagerad i något år. Medlem av Socialdemokraterna och tänker jobba för en socialdemokratisk politik.
Det här inlägget postades i Mina tankar, Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

0 svar på Republik eller monarki?

 1. Fredrik skriver:

  Måste vi ha nåt?

 2. Henke skriver:

  Självklart republik!

  Monarki är inte ett dugg bättre än [peta in valfri typ av diktatur] och kan omöjligt något som Piratpartiet kan stödja!

 3. Henrik Holst skriver:

  Måste man tvunget vara en republik bara för att man skrotar monarkin? Kan vi inte bara slopa monarkin och köra vidare med vad vi har kvar, dvs en statsminister i toppen.

  Fattar inte varför vi tvunget skulle skaffa oss en sketen president. Det är inte så att jag direkt älskar kungen, men vill fan inte ha en president!

 4. För min egen del är jag republikan, men jag tycker att frågan är så underordnad och ointressant att jag faktiskt inte bryr mig nämnvärt.
  Det är bara snäppet viktigare än vad partiledare bör ha för slags handväskor.

  Med andra ord – det är alldeles utmärkt att det inte står något om detta i vårt partiprogram.

  Couldn’t care less – och det är vad jag skulle säga till en journalist efter en votering i frågan.

 5. infallsvinkel skriver:

  Det är absolut inte en fråga för Piratpartiet.

  Meningen ”Oavsett om vi sålt vår röst kommer vi att få stå för omröstningsresultatet, speciellt om vi röstar för republik” är ju superkomisk 🙂

 6. Jacob Hallén skriver:

  Jag tycker att vi ska ha valkungadöme. Den vi väljer till kung eller drottning sitter kvar till pension, innan man väljer ny i allmäna val. Monarken blir som idag ceremoniell, men vi slipper alla avarter som ärftligheten i ämbetet producerar. Samtidigt kan vi fortsätta med diverse ålderdomlig pompa och ståt som skulle skära sig mot ett presidentämbete. Det är väldigt god PR på sina håll i världen.

 7. Anders Troberg skriver:

  Republik torde väl vara självklart.

  Varför skulle et framåtsträvande parti som bygger på demokratiska värderingar vara för ett föråldrat styrelseskick där man avgör vem som styr baserat på vem som knullat med vem, speciellt med tanke på vilket uselt avelsmaterial Sverige har…

 8. anon skriver:

  Varför inte lotta ut kungatiteln? Så får vinnaren vara kung i säg, 10 år. Eller varför inte göra en dokusåpa av det hela, vinnarna blir kungafamilj i en period, sen är det dags för nästa omgång av ”Vem vill bli kung?

 9. Galileo Galilei skriver:

  Det de är med att göra dokusåpa av det hela låter bra.
  Kan bli en framgångsrik exportprodukt också.

 10. Jan-Olof Flink skriver:

  Bananrepublik eller bananmonarki vad är skillnaden?

  Sossarna har haft frågan i sitt partiprogram i evigheter och har haft makten större delen av tiden sedan andra världskriget, utan att för den delen göra något… Varför skulle frågan komma upp denna mandatperiod?

  Mvh

  /J-O

 11. medundersåte skriver:

  Riksdagen brukar ju behandla motioner som vill ”införa” republik, dessa avvisas av en överväldigande majoritet av samtliga partier. Så jag antar att vi borde rösta som alla andra partier i denna fråga.

  Jag är monarkist och medlem i Piratpartiet, detta bland annat eftersom jag uppfattar både monarkismen och Piratpartiet är antifeodala. Dagens riksdagspartierna har även en antimonarkistisk hållning, deras okunnighet om monarki kan sägas vara lika stor som deras okunnighet om Piratpartiets hjärtefrågor.

 12. Anders Troberg skriver:

  Hur kan du se monarkin som antifeodal? Feodalsystemet är ju en grundsten i monarkin.

 13. medundersåte skriver:

  Feodalismen brukar främst förknippa med europeisk medeltid, monarki är den äldsta av staternas strukturer och har följaktligen funnits långt innan dess. Karl Marx hittade visserligen på en annan definition av feodalism, men också där har monarkin funnits både före och efter feodalismen. Adelns starka ställning med egna privatdomstolar och liknande sågs som ett hot mot och en inskränkning av monarkin.

 14. ensson skriver:

  Just därför jag skulle vilja se en Monark med representation samt bevarande av kulturarvet precis som det är idag, men också en president med politisk makt (till skillnad från idag).

Lämna ett svar