Avundsjuk; Svartsjuk; Sinnessjuk

Är ord som används i en del sammanhang som det kanske inte ska.

Avundsjuk – det är man om man vill ha något som man inte har, men som någon annan har.

Svartsjuk – det är man på en annan människa om man tror sig ha någon form av äganderätt på sin partner eller inte litar på sin partner. Jag ställer mig också frågan om man kan älska sin partner om man är svartsjuk, för kan man älska utan att lita på?

Sinnessjuk – Ja, det ordet är ett stort begrepp. Men om man med berått mod tar livet av en människa eller flera, ja då är man sinnessjuk tex.

Men i en del tidningar kan man läsa. Han tog livet av henne eller hennes nya partner pga svartsjuk. Nej, det är så fel som det kan bli. Svartsjukan kan visserligen göra så att en sinnessjukdom bryter ut, men det är sinnessjukdomen som gör att man dödar, inte svartsjukan. Vem som helst av oss kan var både avundsjuka och svartsjuka. Men de allra flesta av oss har den inbyggda spärrarna så att vi inte mördar eller begår andra ociviliserade saker. Saker som inte hör hemma i ett samhälle överhuvudtaget egentligen.

Så håll gärna isär begreppen avundsjuk, svartsjuk och sinnessjuk.

Micke

Om admin

43 årig värmlänning som skriver vad han tycker när han tycker om vad han tycker. Har börjat med politiken igen efter att ha varit icke engagerad i något år. Medlem av Socialdemokraterna och tänker jobba för en socialdemokratisk politik.
Det här inlägget postades i Mina tankar och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar