Vi måste på alla sätt stoppa Vindkraftsparker och snabbtåg.

Jag hoppas nu att riktigt många läser detta inlägg och agerar. Jag är starkt emot dessa här planer, som jag nu kommer att skriva om och jag hoppas att jag har er kommuninnevånare med mig.

Det pågår en planering, om att bygga en vindkraftspark här i kommunen och det är ju i och för sig bra med grön el, problemet är ju de effekter som den får här i kommunen. Ja, det blir det ju vart de bygger, men nu handlar detta om Eda kommun som det vill byggas i. Nu skriver jag bara om ett av områdena, men jag är emot vindkraftsparker oavsett vart de ligger i kommunen utifrån de förslag som kommunen har. Det är helt enkelt för stor påverkan av det mesta.

Området som det är på gång med kallas för Björnetjärnsberget.

Detta är alltså ett område med ett högt naturvärde, men är också ett område där mycket friluftsliv pågår. Det är alltså området ni ser i mitten, ganska rund ring mellan Älgestad och Kronan. Här är det en hel del djur och växter som är skyddade och rödlistade för att det finns så få kvar av dem.

Några rödlistade arter i området är: Garnlav, Lunglav, Vaddporing, Tretåig Hackspett, blå taggsvamp, knärot, kungsörn, slåttergubbe, ärtsångare med flera. Listan är lång och det är ju bra att de finns i området så de har chans att överleva. Det är lätt att kontrollera, en enkel googlesökning.

Det är i tillägg bevisat att rotorbladen dödar miljontals insekter varje år. Detta i sig skapar oreda i kretsloppet, både över och under jord samt vattenytan. Rotorbladen skapar i tillägg ett lågfrekvent ljud, som inte är hörbart för oss människor. Detta gör att djur som älgar och råddjur med flera flyttar från området. Fåglar ser man ju inte heller, i och mer att maten (Insekterna) har blivit betydligt färre. Det är ju allt annat än att ta hand om de djuren som redan idag är listade som artskyddade. Ytterligare en sak som saknas i utredningen från kommunen är att den är gjord för vindkraftsverk av en höjd på 150 meter och inte de 300 meter som är aktuellt i dagsläget. Kommunen har mycket att göra, innan en sådan här sak kan börja projekteras.

Om vi dessutom ser på vad skogsstyrelsen ser som viktigt som markägare, ja då kan vi läsa följande: Skogsstyrelsen Hur kan man ens förvänta sig att det är möjlighet att uppfylla dessa kraven, när djuren självt flyr området? Det är ju en direkt omöjlighet, samt helt emot, det som Skogsstyrelsen tycker, för att skapa ett rikare djur och natur liv till glädje för oss alla.

Anledningen till att den största markägaren, är klart för, att det ska byggas en vindkraftspark i detta område, sägs vara att man vill ha bort de ungefär 50 talet driftsstopp de har i produktionen. Ganska naturligt att man vill ha sitt företag gående utan driftsstopp. Men jag tror inte det är det enda skälet. Som den största markägaren i området, så är det klart att de får en del pengar årligen från Cloudberry, eftersom det utbetalas arrende. Enkel sak att få en miljon eller mer årligen.

Men, nu är inte detta det enskilt stora ingreppet i naturen som riskerar att ske. För stunden håller man på och försöker få till ett projekt som kallas Oslo-Stockholm 2.55. Här ser man alltså, den rakaste vägen (om det kommer bli den), passera rakt igenom detta område. Man vill alltså bygga ett höghastighets järnvägsspår rakt igenom detta område, som jag redan har skrivit om vilket rikt skyddat naturliv det innehåller. Här kommer då alltså återigen en stor infrastruktur in i området. Men, här är det alltså mycket stora maskiner som kommer användas vid byggandet och som skapar mycket stora sår i naturen. Många av dessa arter kommer ta sådan stor skada, så de kommer inte att återhämta sig. Är detta rätt och riktigt? Nej, jag kan inte tycka det. Jag ser ingen som helst anledning till att detta järnvägsspår behöver byggas alls i den storlek som projektet avser.

En klart bättre lösning, med mindre ingrepp i naturen, samt som skapar bättre möjligheter till att fler personer kan nyttja järnvägstrafiken och därmed skapa en större miljövinst, än det förslaget som ska gå rakt igenom det området jag skrev om i stycket ovan. Frågan är ens om man måste sätta in höghastighetståg mellan Stockholm och Oslo överhuvudtaget. Varför måste vi ha det?

Ett argument jag blivit bemött med är, att målet är att man ska försöka få ner antalet som flyger mellan dessa orter, då det rör sig om en bit över en miljon resor som görs i dagsläget, årligen. Det är ju inte en miljon personer som gör dessa resor, många personer gör ju resorna flera gånger om året. Jag tror också att den Pandemi, som vi för stunden är i, har skapat nya vägar att mötas. Det har visat sig att den tekniska världen fungerar bra och man sparar mycket pengar på att använda den. Varför ska man då slösa på pengarna för att flyga eller åka tåg? Det är dålig ekonomi i det. Visst, det finns resor som man måste göra i affärsvärlden, men om resan då tar 5 timmar eller om den tar 2.55 timmar är inte det avgörande. Det som avgör är att man måste mötas för att visa respekt och för att man kanske måste göra en större mer affär. Då är det personliga möten som gäller.

Så, för att spara djur och natur, i området Björnetjärnsberget, måste vi gemensamt påverka politiken i alla partier här i kommunen. Kanske är det så att man själv måste engagera i ett parti för att få det bästa gensvaret när man ska påverka. Man lägger upp politiken i partierna först, sen har man ju ytterligare en chans, om något annat parti vill påverka besluten hårdare, ja då gör man det i Valet 2022 när man röstar.

Följ med mig nu i kampen mot denna förstörelse av vår vackra natur.

Micke

Om admin

43 årig värmlänning som skriver vad han tycker när han tycker om vad han tycker. Har börjat med politiken igen efter att ha varit icke engagerad i något år. Medlem av Socialdemokraterna och tänker jobba för en socialdemokratisk politik.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar