Veckobrevet som inte blev ett veckobrev.

Många individer, har jag sprungit på igenom åren, som bemött mitt politiska engagemang på olika sätt. Den som har gett mig mest stöd, är en person som tyvärr inte finns med mig längre och det är min farfar. Vi pratade om många olika saker i samhället, men det viktigaste han lärde mig ”om du nu ska hålla på med politik”, glöm inte vem du är, tro inte att du är bättre än någon annan eller finare, tro på dig själv och våga och det absolut viktigaste: bry dig inte om vad andra tycker det viktigaste är vad du tycker och tala om vad du tycker för då kan du i alla fall dö rakryggad. Sen fick jag höra att han hade blivit glad över att jag blev vald till SSU ordförande här i Värmland, när det skedde. Men det berättade han inte själv utan hans sambo.

Det ligger en hel del i de orden där, som gammern sa och som han påminde mig om titt som tätt, och jag försöker leva efter dessa enkla regler både privat och inom det politiska livet. Sen, visst, det är saker som jag inte kommer att få igenom i partiarbetet och om det då går till omröstning, så ställer jag mig bakom partiets linje. Det är ändå partiet som lyft mig fram igenom åren och som gör det än och vi är en folkrörelse. Jag tycker att jag aldrig har glömt bort rörelsen i mitt politiska arbete och jag försöker påminna mig själv om det.

Att välja engagera sig politiskt är en stor sak, för man ställer sig på barrikaderna för sitt parti och dess åsikter och man gör det oftast som privatperson i ensamhet. Helt plötsligt ställs det krav, från personer som har lite mindre kunskap om hur det politiska arbetet går till om vem som gör vad etc, att man ska kunna än det ena än det andra. Alltid har motparten rätt och det spelar ingen roll vad man bemöter dem med. Anledningen till detta är att oftast är det en uppbyggd inre aggression eller frustration över en sakfråga. Då får man det hett om öronen en stund och det man får höra kan vara ganska osmakliga saker. När man sedan visar motsatsen till vad personen då säger, ja då höjs tonläget i debatten samt argumenten blir allt värre och dessa två saker sker av en enda sak – självförsvar för att försöka dölja sin egen okunskap. Men, en viktig sak att tänka på när ni möter oss som valt att bli fritidspolitiker är att man måste hålla isär politikern och privatpersonen. Det är inte för mycket begärt. Många av oss tar gärna ett samtal i stort sett när som helst, men respektera privatpersonen, det kanske inte är nödvändigt att dra igång en debatt på ett kalas, bröllop, vid jul eller nyår eller andra familjära tillfällen. Inte heller behöver det ske på krogen eller på restaurangen. På fyllan är det det absolut sämsta tillfället, för argumenten som kommer mot politikern är allt annat än sakligt fyllda. Med lätthet sitter man i sitt hem och kommenterar än det ena än det andra som personer i vår omgivning lägger upp. Vi har bekanta som engagerat sig politiskt eller som delar något som en proffspolitiker lagt upp, ja det kan vara från ett parti också. Det är lätt att gömma sig bakom tangentbordet när man kommenterar och det är i många tillfällen också rent olagliga kommenterar. Tänk dig för både en, två och tre gånger innan du kommenterar, kanske är det så att du ska fundera fler än tre gånger också innan du gör det. Bara ett tips.

Tyvärr är det politiker som blir fysiskt eller psykiskt hotade, men också misshandlade just på grund av sitt politiska engagemang. Är det verkligen så vi vill ha Sverige 2022? Det är i alla fall inte så jag vill ha landet och jag tror faktiskt att det inte är alltför många som vill ha det. Därför är det viktigt att vi pratar om dessa frågor. Ja, frågor och frågor, det är snarare ett ämne vi måste prata om.

Om vi vill ha fler att engagera sig politiskt måste vi tillåta varandras åsikter. Vi måste kunna samtala med varandra, men vi måste framförallt lära oss skillnad i person och sak. Lär vi oss detta har vi kommit långt, men vi är inte där än. Målet måste bli att vi ska dit.

Hoppas ni kommenterar, delar och tycker till om detta viktiga ämne. Vi kan inte ha det så här i ett demokratiskt land. Det är dags att vi blir överens om en sak och det är att låta demokratin och andra vackra saker segra i vårt underbara demokratiska land Sverige.

Micke

Om admin

43 årig värmlänning som skriver vad han tycker när han tycker om vad han tycker. Har börjat med politiken igen efter att ha varit icke engagerad i något år. Medlem av Socialdemokraterna och tänker jobba för en socialdemokratisk politik.
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar