Bakvattnets blekfis.

Denna vecka var det ett intressant program på en av kanalerna från SVT som handlade om Charlottenberg och den utvecklingen som skett där på gott och ont när köpcentret kom till orten.

Tittar man rent historiskt på gränshandeln så har den genom åren pendlat fram och tillbaks, men nu har den stannat för gott på svensk sida av gränsen. Visst att det kan bli en nedgång i den, men tror inte att de stora svängningarna som varit förr.

När så köpcentret kom skapades det unika möjligheter för kommunen. De fick bra betalt för marken som den gamla skolan låg på och det kom en massa arbetstillfällen till kommunen och det kan man inte klaga på. Men att tro att ett köpcenter inte skulle påverka övrig handel negativt är bara naivt och fånigt. Det är klart att de som följde med ner till centret tjänade på det, men inte de som står utanför.

Men, vad hände då i Charlottenberg innan köpcentret kom? Samhället hade hög handel, eller snarare enormt hög handel. Affärerna blomstrade och det var ett samhälle som varje dag var igenkorkat av bilar, mestadels norska. Storgatans affärer drevs att ett fåtal familjer som tjänade enorma pengar. Sen kom det kapitalrika personer och startade ett flertalet godisaffärer samt köpte upp det lokala bageriet. De köpte också de fastigheterna som de drev sina affärer i och de äger dessa lokaler än. När då köpcentret kom valde de flytta all sin verksamhet, utom bageriet, ner till centret och lade ner sin verksamhet i centrum. Detta var ett mycket smart drag och deras lokaler står idag i stort sett tomma.

Kommunen kan inte göra ett smak åt detta då vi i Sverige inte lever i en diktatur utan folk får göra som de vill med sina lokaler och varför skulle dessa bröder som drev godisaffärerna i centrum hyra ut eller sälja dem till någon som kanske startar något liknande och som riskerar att utsätta dem för konkurrens?

Kommunalrådet Hans Nilsson (HEL) sitter stammande i tv och det enda han orkar få ur sig är att vi måste titta framåt och inte titta bakåt. Annars sa han ingenting. Yep, så mycket ruter var det i han. Kunskap och engagemang är lika med noll. Men nu har han fått sin chans och tyvärr så är han enbart en blekfis som inte vågar ta ställning varken för eller emot något.

Tragiskt.

Micke

Om admin

43 årig värmlänning som skriver vad han tycker när han tycker om vad han tycker. Har börjat med politiken igen efter att ha varit icke engagerad i något år. Medlem av Socialdemokraterna och tänker jobba för en socialdemokratisk politik.
Det här inlägget postades i Eda, Mina tankar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar