Fascinerande med Sveriges regler runt körkort.

Jag tycker att det finns mycket att fundera på som man kommer i kontakt med under ett liv. Körkortets viktighet och dess innebörd är en sådan sak. Vad får man köra på sina körkort och varför är reglerna som de är?

Om man tar behörighet D eller DE, ja då är ett självklart krav att man har körkort för bil innan. Detta innebär att man får köra personbil samt buss med eller utan släp. Man har möjlighet att köra buss och ta betalt av sina passagerare. Men, man har inte lov att sätta sig i en taxibil och köra denne. Hmm, konstig regel…..

Men om man har taxiförarlegitimation så räknas detta som ett fordon för yrkestrafik. Det finns det olika alternativ inom. För att framföra en dumpers så är kravet att man ska ha just ett yrkesförarbevis, dock inte specificerat vilket.  Hmm, ja man får alltså framföra ett sådant fordon på taxilegitimationen, men inte en taxibil på busskortet. Fascinerande måste jag säga. Man får inte heller framföra en tung lastbil på busskortet, men man får sticka till Frankrike och framföra enorma bussar.  Ja, man kan självklart köra dem i Sverige också. Borde man inte då också kunna köra en lätt lastbil?

Micke

Om admin

43 årig värmlänning som skriver vad han tycker när han tycker om vad han tycker. Har börjat med politiken igen efter att ha varit icke engagerad i något år. Medlem av Socialdemokraterna och tänker jobba för en socialdemokratisk politik.
Det här inlägget postades i ensson, Mina tankar och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar