Utförsäljningen av bankaktier är bra.

Nu skriks det från politikerleden att det är fel av staten att sälja ut sitt aktieinnehav i Nordea för att statskassan och därmed var och en går miste om aktieutdelningspengar. Ja, man kan ju fundera på om det är rätt läge att sälja nu. Det tycker jag att det är och anledningen till detta är inte ekonomiska utan moraliska.

När samtalen började, i och med bankkrisen, om att staten ska gå in och köpa aktier i de drabbade bankerna har jag varit kritisk till om att detta är rätt väg att lösa problemen i bank och finansvärlden. Dåliga beslut och alldeles för mycket chansningar för att kortsiktigt tjäna pengar gjorde att bankerna fick enorma problem och vi skattebetalar skulle vara med och dela på notan. Sedan skulle direktörer etc minsann ha sina bonusar och andra förmåner i alla fall, trots sina dåliga beslut och dåliga affärer. Detta är alltså meningen att vi skattebetalare ska göra. Göda direktörers plånböcker. Här har vi den moraliska dilemma i det hela. Ganska kul att ingen Socialdemokrat har pratat om detta sedan dess. Risk att gå vilse i sina privata värderingar då man själv tjänar på det?

Jag tycker staten ska sluta att subventionera deras plånböcker. Går det dåligt för banken, ja låt då bankens aktieägare förlora sina pengar och ta över hela banken eller låt banken gå i konkurs. Ska man vara med och ta av kakan i goda tider, ja då får man också vara beredd att ta smällen i dåliga tider. Så fortsätt sälja ut ert innehav av aktier. Låt aktörerna själva ta samtliga risker.

Micke

Om admin

43 årig värmlänning som skriver vad han tycker när han tycker om vad han tycker. Har börjat med politiken igen efter att ha varit icke engagerad i något år. Medlem av Socialdemokraterna och tänker jobba för en socialdemokratisk politik.
Det här inlägget postades i ensson, Mina tankar, Nyheter, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar