Politiska beslutens vånda

Att vara politiker kräver att man sätter sig in i en massa frågor och att man har en ideologisk syn på hur man tycker att saker och ting ska skötas. Det är faktiskt enormt viktigt att ha en sådan grund att stå på då man annars riskerar att förlora förtroendet från väljarna. Visst är det så att alla partier lovar saker och ting som de vill göra, men man kan inte göra allt då man måste köpslå bland de andra partierna och därmed enas om hur man tycker att det ska vara i Sverige, regionen, landstinget eller kommun de närmaste åren. Men detta gör man ju för att man arbetar efter en utopi om hur man tycker att saker och ting ska vara.

Visst är det så att det inte är stora skillnaden mellan de olika partierna i de små frågorna, men tittar man på de stora frågorna, ja då är skillnaden enorm. Och i och med detta är det en omöjlighet att inte yttra sig i dessa frågor och röstar man med sin samarbetspartner utan att ha tagit egen ställning, ja då får man fortfarande försvara sitt agerande i nästkommande valrörelse. Här blir det alltså ett svårt ställningstagande. PIRATPARTIET har valt att inte ställa sig varken till höger eller vänster på den politiska skalan, utan man väljer att alliera sig där man får mest ut av politiken och om ingen vill alliera sig, ja då röstar man med det block som fick minst ut från väljarna för att i så stor del som möjligt påverka det demokratiska röstresultatet. Läs här

Problemet ligger alltså i grunden i att inte ta ställning. Här har vi en enorm skillnad mellan de olika blocken. Vi har å ena sidan Reinfeldt som gör allt han kan för att nedmontera det svenska socialförsäkringssystemet. Detta görs för att, som det heter, gå från bidrag till jobb. Jo, det var läge att kolla över systemet, men ett så stort system måste man gå försiktigt fram med. Sen vill de också sänka skatten för allt och alla och detta leder på sikt till att statens ekonomi holkas ur och vi kommer på sikt att få betala för allt själva. Saker och ting som idag går på skattesedeln och som finansieras gemensamt.

Sen har vi då Sahlin som vill höja skatten och säkra den svenska välfärdsmodellen. Flera ska ingå och vi ska vara mer beroende av staten och dess hjälp. De ser inte saker och ting som bidrag utan som ersättningar. Tyvärr inser inte denna sida att allt för många utnyttjade det gamla systemet utan det skriks i massor om hur hemskt det har blivit. Och visst är det så att allt fler i Sverige har fått det mycket sämre i Sverige, speciellt om man är sjuk eller arbetslös.’

I detta trygghetssystem har vi alltså den enorma skillnaden som PIRATPARTIET har att ta ställning till. Vilken sida ska man ställa sig på? Ja, det ska bli enormt intressant att se. Sen ska det också bli intressant att se hur PIRATPARTIETS ledning kommer att jobba fram den gemensamma framtida politiken som det har lovats efter detta års valrörelse. Just nu finns inte tiden till att göra det, men efter valet har vi 5 år på oss. Då ska partiet arbeta fram en gemensam linje inom politiken och oavsett hur man väljer att vända kappan efter vinden så kommer det att bli motsättningar. Det  fungerar ju så i politiken att inte alla kan få sin vilja igenom i alla sakfrågor utan det handlar som sagt om kompromisser. Kompromisser för att nå fram till sin utopi. Utopin för mig är självklar. Har PIRATPARTIET en gemensam utopi? Jag har dessvärre inte sett någon.

Micke

Om admin

47 årig värmlänning som skriver vad han tycker när han tycker om vad han tycker. Har börjat med politiken igen efter att ha varit icke engagerad i något år. Medlem av Socialdemokraterna och tänker jobba för en socialdemokratisk politik.
Det här inlägget postades i ensson, Mina tankar, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.