Underhållsbidrag och andra bidrag

Fortsätter att spinna på tråden jag skrev om igår efter att ha läst det mycket intressanta artikeln i aftonbladet. Läs föregående inlägg.

Det kanske är dags att vi börjar fundera på om dessa två system är de system som vi ska ha runt barn och föräldraskapet. Alldeles för många pappor ser här en möjlighet att betala sig ifrån sitt ansvar, men frågorna kommer ju fram tillslut i alla fall när barnet har växt upp och ställer fadern mot väggen. Jag skriver fadern, men det kan ju lika gärna vara modern i sammanhanget. Så det går inte att betala sig ifrån det helt och hållet.

Sen har vi mammor som skaffar barn för att få gå hemma, få mera i barnbidrag, få mera i underhållsbidrag, få mera i bostadsbidrag, få mera i flerbarnstillägg, få mera i socialbidrag – dessutom så ”lurar” de en man med orden ”jag äter p-piller”. Undrar varför inte hatabidragsregeringen Reinfeldt inte vågar lyfta denna fråga. Jag tycker att det är läge för att vi tar denna debatt nu och faktiskt avskaffar samtliga dessa bidrag, förutom socialbidraget. Men även här behövs det en förändring.

Om vi avskaffar barnbidraget, flerbarnstillägget, underhållsbidraget och bostadsbidraget – ja, inte kommer detta att förändra för alla parter som får dem. En del klarar sig alldeles utmärkt utan dessa bidrag och en del skulle inte klara sig utan dessa bidrag, då de har tagit på sig en alldeles för stor kostym. En kostym de inte klarar av att bära. Ett bostadsbidrag får man ju om man inte har råd med den bostad man har. Ja, men då kanske man får se sig om efter en annan bostad då. Visst kan man tänka sig en annan typ av bidrag i detta läge – man kan kalla det för ett omställningsbidrag och betalas ut tex under ett år eller två. Under tiden som man letar efter annan bostad. De bidrag som har med barn att göra. Barnbidrag, flerbarnstillägg och underhållsbidrag kan vi avskaffa helt. Har man inte råd att försörja det barn man sätter till världen, ja då kanske man får tänka på det innan. Också här kan man tänka på olika andra modeller. Ett behovsprövat bidrag som utbetalas under en kortare tid är ett alternativ. Underhållsbidraget är något som vi kan avskaffa helt då det inte går att ersätta den förälder som inte ställer upp med denna summa pengar.

Så, här har vi alltså en hel del arbete med att se över de system som finns idag. Dels för att det utbetalas en massa pengar i onödan och dels är det dags att se över dessa förlegade system. System som från början var till för att minska klyftorna i samhället, men som idag inte gör det. System som gör sken av att man ska vara med och solidariskt vara med och betala för sina barn, men som i stället utnyttjas av båda föräldrarna i en del fall.

Micke

Om admin

47 årig värmlänning som skriver vad han tycker när han tycker om vad han tycker. Har börjat med politiken igen efter att ha varit icke engagerad i en del år. Medlem av Socialdemokraterna och tänker jobba för en socialdemokratisk politik.Fråga om du funderar på något
Det här inlägget postades i Mina tankar, Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Underhållsbidrag och andra bidrag

 1. Beth skriver:

  Att avskaffa barnbidraget kanske inte är en bra ide, MEN jag tycker man borde göra om det så att en viss summa, t ex 1000 kr går in på barnets konto varje månad, och sedan är föräldrarna berättigade att ta ut en viss summa var 6e månad, ungefär i samband med vinter/ skolstart. Det skulle vara ungefär som att varje barn skulle ha en överförmyndare, för jag anser att barnbidrag är till för att barnet ska kunna ha möjlighet att få de saker det behöver!

  Jag känner mig lite som en elefant i en porslinsaffär just nu, eftersom jag får de flesta bidrag, barnbidrag ,flerbarnstillägg & underhållsbidrag, men helt ärligt tycker jag att det åtminstonde ska ändras såpass på systemet att alla bidrag ska vara inkomstbaserade, men det får aldrig gå över en viss gräns…
  Tex högsta barn-bidraget som går att få är 1000:-/månad. En familj som har en sammanlagd inkomst på 30.000:-/månad, då kan man använda sig av överförmyndarskapet, men i familjer som kanske har en inkomst på 10.000:-/mån, kanske måste ha fullt bidrag.. Men det borde även vara tidsbegränsat med högstabeloppet, kanske 1-2 år så familjen kommer på fötter igen..

  Jag kanske bara yrar nu, men det var en tanke iaf..

 2. ensson skriver:

  Tack för din kommentar.

  Men om man har en inkomst på 30000 i månaden, ja då vet jag inte om man egentligen har någon användning för ett barnbidrag överhuvudtaget. Detta med en överförmyndare, ja det kvittar ju egentligen. Gör man det inkomstbeprövat, ja då har man det ju redan så att säga. Visst ska pengarna gå till barnen, men då kan man redan ta sig en titt på hur det ser ut i samhället. Många arbetar inom offentligsektor på det ena eller andra sättet. Men, tyvärr finns det inte så många heltider där, samt att lönerna är urusla. Ja, gör man något åt detta problem, ja då kommer ju pengarna till godo i alla fall samt att denna inkomst är pensionsgrundad, semesterersättningsgrundad och på andra sätt mycket bra för en familj i stort.
  Micke

Kommentarer är stängda.