Med glädje.

Jag skrev för några dagar sedan om hur vi ska ställa oss till Republik eller Monarki inom vårt parti. Eller snarare mera som en fråga om hur ni tyckte vi skulle rösta.

Nu kan vi ju först av allt konstatera att S och V är lika flata som vanligt i denna fråga och vågar inte stå för det som de tycker. Denna fråga har nämligen stått med i deras valprogram sedan de båda partierna startades. Det började med en lång text och i Socialdemokraternas står det nu bra en sak och det är ordet Republik. Så ämnet kommer med största sannolikhet inte bli aktuell denna gång heller inom riksdagen om inte någon Piratpartist väljer att lägga en motion?

Men intressant i alla fall att det finns så många republikaner inom vårt parti. Själv är jag anhängare av det finska systemet som har både en Konung och en President. Presidenten har makt och konungen har representation och förvaltning av kulturarvet. Men få inom PIRATPARTIET verkar vilja ha kvar konungakronan som den är i alla fall. Tänka sig att denna vänstervridning kunde hittas i det annars så starkt liberala PIRATPARTIET.

Men jag älskar oss ändå.

Syns i valrörelsen gott folk. Jag ska i alla fall göra allt jag kan i denna håla här i västra delen av Värmland så att vi kan få så många röster som vi bara kan på oss Pirater och att vi med än större stolthet kan gå med de Lila färgerna.

Micke

Om admin

47 årig värmlänning som skriver vad han tycker när han tycker om vad han tycker. Har börjat med politiken igen efter att ha varit icke engagerad i en del år. Medlem av Socialdemokraterna och tänker jobba för en socialdemokratisk politik.Fråga om du funderar på något
Det här inlägget postades i Mina tankar, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

0 svar på Med glädje.

 1. Stefan skriver:

  Det här är väl ingen PP-fråga så vida inte det blir en förhandlingsfråga (där man alltså väljer sida utifrån vad motparten erbjuder PP)?

  Möjligtvis kan det finnas en PP-vinkel på det om man tittar på hur representanten (kungen/drottningen) tillsätts odemokratiskt. Men det känns… svagt.

 2. Stefan skriver:

  Och, för övrigt, vad är liberalt med en icke-demokratiskt tillsatt regent? Förutom att det är genom demokrati man bestämmer om man ska ha en icke-vald regent eller inte då. Konservativt, ja. Liberalt, nej.

 3. Grå skriver:

  Du får nog förklara vad du menar med att Finland skulle ha en kung. De har en president, och har visserligen historiskt sett lydigt under monarker, närmare bestämt då området var en del av Sverige, respektive Ryssland, men landet saknar eget kungahus, och till min vetskap erkänner de knappast något annat lands kung som sin.

 4. Emil Svensson skriver:

  Tänkte bara påpeka att du har fel vad gäller Finlands statsskick… De har en president och en statsminister men inget kungahus (vilket de inte haft sen Tsaren avrättades 1905 (har jag för mig att det var))

 5. ensson skriver:

  Yep, jag har visst gjort ett jävla fel. Finland har inte kung. Fel av mig, men jag är inte värre än att jag erkänner det.

  Men jag vill i alla fall ha ett liknande system. Vi väljer en president i Sverige och vi har en konung som har det jobbet som han har idag. Sen kan kungen självklart vare en drottning också.

 6. Stefan H skriver:

  Ensson: Jag går med på att du vill ha en icke-demokratiskt tillsatt regent, men varför skulle det vara en PP-fråga?

 7. ensson skriver:

  För att vi har hittills gjort oss kända för att ifrågasätta och stå för det fria ordet och för förståndet. Så just därför har vi här en fråga där vi kan vinna poäng, men också förlora. Troligtvis kommer vi att förlora på den, annars hade väll S och V vågat köra det igenom för typ 70 år sedan. Men de är för fega.
  Vi är ett parti som värnar om demokratin och folks rättigheter på ett mycket aktivt sätt.

 8. Stefan H skriver:

  Fast jag ser problem med att hävda att man vill ha en icke-vald regent med demokratiska argument och förstånd…

 9. ensson skriver:

  Problem finns det alltid. Men har denne bara makten över kulturarvet och bevara historian och sen klippa lite band så känns det som det kvittar, just den delen.

 10. Stefan skriver:

  Dvs hans ämbete är så oviktigt att det spelar ingen roll vem som gör det och att personen ärver sin roll istället för att bli vald till den? Grymt 🙂

 11. ensson skriver:

  Hans kunskaper om vad som finns överallt i de olika slottens gömmor, samt dess historia. Ja, han har ju hand om en hel del att ha koll på och en massa anställda som hjälper han. Men att klippa band, ja det klarar ju vem som helst. Men det är klart. Jag skulle då inte passa till det jobbet. Man måste vara skötsam och proper till det. Allt annat än vad jag är. Men någon annan skulle säkert klara det.

 12. infallsvinkel skriver:

  Skulle det vara liberalt att vilja ha en kung???

  Läs lite historia! Liberalismen är ursprungligen en proteströrelse. Mot vadå? Jo, mot kungens makt!

 13. morr skriver:

  lägg ner det här nu. Det här är ingen PP-fråga. Skulle den komma upp så röstar vi som det partiet som vi har sålt ut våra röster till vill att vi ska rösta. That’s it.

 14. ensson skriver:

  Nej, jag vet. Så fort man öppnar en fråga som inte redan är godkänd inom partiet, ja då är det ingen PP fråga. Synd att man inte kan tillåta ett samtal i de olika frågorna, men börjar blir van.