Tak över huvudet i Stockholm?

Bostadsmarknaden i Stockholm har problem enligt Svenskan.

Kul är det att detta skapar sådana skriverier idag. Detta är ju ett problem som har funnits under en längre tid där folk ger enorma summor för att få ett kontrakt på en garderob, ett skjul eller ett förråd att bo i, bara de bor i centrum av Stockholm. Hmm, vad kan detta vara att stå efter egentligen? Jag tycker att detta är en bra fråga. De gånger jag har varit i denna stad, så har jag faktiskt inte funnit charm någonstans i denna stad.

Vad beror detta på då? En bostadmarknadspolitik som inte har fungerat de närmaste 15 – 20 åren. En hög med mäklare som inte tar sitt ansvar samt en massa svågerpolitik i bostadsköerna. Ja, där har ni några problem områden att bita i. Sen självklart måste man hela tiden satsa på att bygga nytt i ett sådant enormt område som Stockholm ändå är och i en takt som är förhållandevis hög. Något som inte heller har gjorts i önskad omfattning.

Kul att se att det skrivs i texten i Svenskan att man inte kan kräva att folk ska pendla fem mil om dagen. Hoppas denna åsikt gäller utanför Stockholm också samt från det politiska hållet. Fem mil är ju ingenting att klaga på. Jag har pendlat längre sträckor än detta utan någon pendel, tunnelbana eller bussar som går stup i ett utan man fick placera sina kilon i en bil och köra.

Jag tror inte att det är en hyreshöjning eller som det heter en anpassning till marknaden eller marknadsanpassade hyror som gäller för  att bota problemen i denna stad. Detta kommer bara att öka på segregationen inom staden ytterligare. Vi som har råd och vi som inte har råd. Men det är ju alltid lätt att påstå att detta skulle vara modellen, speciellt om man är intresserad av att tjäna mera pengar. Precis samma modell som är orsaken till den svarta marknaden med andra ord, PENGAR.

Så bygg bygg bygg, skulle jag nog säga vore modellen, samt eftersträva låga hyror för att ungdomar ska ha råd att bo utan att behöva gå på knäna. Bygg av både hyresrätter och bostadsrätter för att öka på inflyttningen och omflyttningen. Bygg på höjden och tvären och utnyttja platsen ni bygger på så mycket ni kan. Jag tror att detta är en väg att gå. Kanske inte den  rätta eller den enda, men det är ett tänkbart alternativ i alla fall.

Micke

Om admin

43 årig värmlänning som skriver vad han tycker när han tycker om vad han tycker. Har börjat med politiken igen efter att ha varit icke engagerad i något år. Medlem av Socialdemokraterna och tänker jobba för en socialdemokratisk politik.
Det här inlägget postades i Nyheter, Politik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

0 svar på Tak över huvudet i Stockholm?

 1. xy skriver:

  Problemet är den s k jämlikheten, vilket många tror betyder att fattig som rik skall ha råd att bo i samma bostadsområde. Själv har jag aldrig krävt att få bo i stor villa i Djursholm, eftersom min plånbok inte räckt till, men det har jag begripit. Jag har heller aldrig krävt att få hyra en fyrarummare på Östermalm för 5000 kr per månad. Tyvärr finns det alldeles för många som har sådana krav och blir tagna på allvar av både politiker och journalister.

 2. Andreas skriver:

  Problemet med ditt resonerande ar att det inte blir nagot bygg, bygg, bygg med en reglerad bostadsmarknad. Hyresforetagen maste ju fa tjana pa att hyra ut lagenheter.

  Det ar ju absurt att man kan kopa en liten lagenhet for flera miljoner sa att kostnaden blir 15000kr i manaden, men att man bara far hyra ut en motsvarande for kanske 5000kr.

 3. Jerry skriver:

  Problemet med att bo utanför är att pendling tar tid och det saknas parkeringar i lika hör grad som det saknas bostäder.
  En skönhetsnämd som anser att stockholm i princip är färdigbyggt och veka stockholmspolitiker som inte klarar av att fixa fler hyresrätter är problemet, det försvinner mer hyresrätter än det skapas varje år.

 4. Hobo skriver:

  det är jhu självklart att alla 19 åringar skall ha rätt att få en trea på riddargatan till 4000 / månad. helt klart alliansens fel att det inte är så. dumma alliansen.

 5. ensson skriver:

  Det kanske just det som är det absurda. Det kanske inte är värt egentligen mera att bo där än 5000?

 6. ensson skriver:

  När jag skrev flera år så menade jag 15 20 och jag tror också jag skrev det och under denna tid har vi haft flera regeringar av olika färger. Inte alliansens fel enbart.

 7. ensson skriver:

  Måste man ha bil när det finns andra sätt??

Lämna ett svar