Svammel från ordförande i Grön Ungdom

Här finns det en artikel från politikerbloggen.se som är skriven av ordförande i Grön Ungdom. Ja du, det är ju bra om vi håller isär begrepp och begrepp.

Visst kan det te sig konstigt att man jagar varg, på en förhållandevis liten stam av vargar. Men, är det så konstigt egentligen? Nej, det är det inte. Problemet runt vargjakten har funnits under många år. Allt för länge är det ett gäng byråkrater som har suttit och fattat beslut i vargfrågan och dessa har inte lyssnat på jägarna. Det är trots allt så att det är jägarna och inte vi andra som känner bäst till vad som finns i skogen och inte. Jag vet med mig ett jaktlag som tvingade upp rovdjursspåraren i Värmland till deras jaktmarken, då denne av länsstyrelsen utsedd gick ut och sa att det i de området inte fanns en enda kull med vargungar. Det tog dem en timme, så hade de visat han inte mindre än fyra lyor med valpar i. Då kan man konstatera att staten inte har koll på hur många vargar som finns i de svenska skogarna. Vi kan också konstatera att, om inte staten hade svalt allt som naturskyddsföreningen har ljugit i de svenska politikerna under många år, utan också tagit reda på vad den andra sidan i debatten vet, ja då kan läget ha sett mycket annorlunda ut än det gör idag.

Vi återgår till kopplingen till älgjakten som CUF ordförande gjorde häromdagen. Vi hade under många år en statligt kontrollerad jakt, där enbart statens ”experter” bestämde hur jakten skulle gå till, vilka individer som skulle sparas och inte. Älgstammen var sjuk, många till antalet och individerna var förhållandevis små. Sedan ändrades denna inställning till att de började lyssna på vad jägarna sa. Det ändrades lite i vilka individer som skulle sparas och inte. Helt plötsligt blev älgstammen något lägre i antalet men bara marginellt, men individerna blev större och starkare samt att de sjukdomar som fanns försvann då de sjukaste och svagaste individerna sköts bort. DÄR har vi en naturlig koppling till vargjakten om staten bara bryr sig om att lyssna på båda sidor av saken, för inte ens Grön Ungdoms ordförande kan väll tro att ett mynt bara har en sida?

Sen kan man alltid diskutera saken och ting runt om själva jakten om hur den har gått till. En massa folk som jagar i skogarna för att få fast 27 vargar. Ja, svaret på det kunde vi ju redan anta från början egentligen och det är att det skulle gå snabbt att komma upp i kvoten. Men, man lär sig av misstagen och jag tror nog länsstyrelserna kommer att utvärda jakten och konstatera att den föll väl ut i slutändan i alla fall och att det blir ett lägre antal som kommer att jaga nästkommande år.

En inflygning av nytt DNA till den svenska vargstammen är nog tyvärr ett måste. Det är ett sätt att göra saker och ting på, men att anklaga – som du gör i ditt inlägg – att dessa och andra kommer att bli skjutna av tjuvskyttar, är bara tragiskt. Tjuvjakt kommer tyvärr att ske på vargar som på andra djur och det bör nog mera resurser till det system som kontrollerar olagliga aktiviteter, men vi har ju också en ökande mängd med utbildningsplatser just nu så det problemet kanske löser sig i alla fall. Men som att ge upp att inte se till att få in nytt blod till vargstammen och därmed få en förhoppningsvis starkare vargstam, ja det är ju värt ett försök i alla fall. Man ska aldrig ge upp förrän man har prövat eller att det är försent och vi har inte prövat och det är inte försent.

Så återigen måste vi tänka på att det som vanligt i livet alltid är samarbete som är bäst i frågorna och aldrig sätta sig själv på ensamt höga hästar. Det gäller mig, dig, jaktförespråkare och jaktmotståndare men även andra personer i olika politiska frågor och detta är minst sagt en politisk fråga och kommer troligtvis att  bli en av de största politiska frågorna detta året.

Micke

Om admin

43 årig värmlänning som skriver vad han tycker när han tycker om vad han tycker. Har börjat med politiken igen efter att ha varit icke engagerad i något år. Medlem av Socialdemokraterna och tänker jobba för en socialdemokratisk politik.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar