Vad kan jag hjälpa dig med idag då?

Det är den vanligaste frågan jag möts av inom den svenska sjukvården av idag.

Vad betyder då frågan? Jo, under de senaste 4 åren (alltså sen min knäskada), har jag möts av ett 40 talet läkare av olika slag och på olika instanser men dessvärre är det i verkligheten enbart 5 som verkligen har engagerat sig i att läsa min journal inför mötet eller fått en genomgång av en kollega. Så vad betyder frågan?

För mig så har det blivit svårt att inom de första två tre minuterna att gå in till en läkare och ha ett förtroende för den. Den har fått mig att tveka, samtidigt som jag behöver vara ärlig och engagerad i mitt eget mående och få den jag har framför mig att förstå min situation. Men kan den som sitter framför mig och som inte läst min journal eller på annat sätt ha någon förståelse över situationen som helhet? Nej, den synska övermänniskan tror jag inte existerar.

Vad har då frågan för mer betydelse? Kortsiktighet för att uppnå resultat ergo positiv företagsekonomi och att statistiken ska se bra ut? Ja, det betyder ju frågan också. Här ser vi bara på kortsiktighet och inget annat, precis som vid den manuella charken på affären. Nummerlapp – Nästa! Sälja sälja sälja och enbart det kunden frågar efter där och då och ju snabbare det går ju bättre är det. Vi kan då fakturera fler kunder samt det offentliga för ett besök som vi haft, för det är inte bara vi som patienter som får betala när vi är hos läkaren, det får även det offentlig göra.

Ger detta mig patienttrygghet? Nej, inte överhuvudtaget. Jag känner mig inte sedd, inte hörd och inte existerad. Jag är jag, du är du, vi är samhället som skapas.

Förutom just hos de 5, varav jag nu har kontakt med 1 som jag har fullt förtroende för och en som är på uppstigande, men det kan snabbt ändras och är ju självklart att förtroende ska byggas från bådas håll.

Så här kan det beskrivas väldigt enkelt. Jag kommer in till vårdcentralen och har ont i min stortå. Frågan ställs och man visar upp tån som visar sig vara misstänkt bruten. Den läkaren som inte bryr sig skriver en remiss till röntgen och skickar dig vidare. Den som bryr sig ställer frågan: Hur gick det här till då? Om då svaret blir jag sparkade i något av en olyckshändelse – ja då kan man misstänka att det ligger en sanning i det, men blir svaret. Jag sparkade i en dörr. Då är det betydligt mer intressant. Varför sparkade du i dörren? Vilken typ av dörr? Och så här kan den engagerade läkaren bilda sig en uppfattning vidare som i och för sig kan vara en olyckshändelse det också men som visar sig under samtalets gång. Kanske slutar med psykiatrisk tvångsvård om det är riktigt illa eller att personen framför dig har begått ett mord så den ska hämtas av polis? Fakta kvarstår, de flesta brutna tår är av olyckshändelser, men man vet aldrig! Som undersköterska får man lära sig, i alla fall jag, bejaka det friska och se Hela människan. Ingår det inte i läkarutbildningen, är det ett seriöst samhällsproblem!

I mitt eget fall, har det gått så långt att jag vet att jag har läkare, sjuksköterskor och undersköterskor som skrivit lögner om mig i min journal. Jag har gjort anmälan till IVO om detta och fått beslut från IVO som administrerats ut till berörd avdelning, men fortfarande snart 6 månader efter beslut har inte det inskrivits i journalen som det ska! 6 månader! Jag är sjukskriven av en anledning och det har jag varit i över 4 år nu och det är jag enormt glad för att jag är. Dels kan jag få chansen att ha ont som fan, eftersom paracetamol och brufen, uppenbart ska vara dundermedicin ungefär som Bamse har med farmors honung, men kan berätta att det enda det ger är dålig mage som man då får mer medicin att ta emot, sen får jag också tid över att hela tiden läsa min journal, tala om för läkare att så var det inte, eller annan berörd person, så de ges en chans att rätta till sina fel i journalen. Det tar en himla tid och kraft att behöva bråka om min rätt att vara sjuk! Kraft jag skulle behöva för att bli frisk och göra positiva saker med Min omgivning istället för att ständigt dras ner i den negativa spiral denna kamp ger. Den negativa spiral som till slut ger självmordstankar, men dit tänker jag inte komma, för att avsluta mitt liv är inget alternativ för mig!

Vad visar frågan mer? Jo, att Sverige har nedmonterats de senaste låt oss säga 30 åren. Sverige ligger så många år efter i det mesta som rör vårt samhälle. Inte ett enda regeringsalternativ som varit har gjort ett skvatt om att försöka bygga upp landet Sverige. Man kan inte bygga ett land på ökad administration eller privatiseringar. Ett företag, idag, har inga långsiktiga intressen inom den privata sektorn. Nu pratar vi då nystartade som dyker upp när vi ska privatisera något inom det offentliga samt investeringsbolag. Men man kan också se det inom de stora – företagen går inte nog många miljarder med vinst så det måste till något. Ergo kapitalet måste få större utdelningar för att göra nya investeringar för att tjäna mer eller för att kapitalister ska leva lyxlivets glansdagar. Inte heller blir det offentliga mer effektivt för att man skapar fler kontorsplatser som ska tillsättas!

Vi gjorde om inom skolväsendet. Blev fler privata skolor som kostar skattepengar då kommunerna får betala skolpeng/elev som ska vara lika mellan privata och offentliga skolor. Några skolor gör det bra utifrån elevernas perspektiv och enligt min mening att se det är det skolor som drivs av föräldraföreningar utan politisk eller religiös inriktning som gör detta privata bra enbart. Resten gör det enbart för att dra en vinst utifrån skolan och att det är det enda intresset, en ekonomisk vinst som inte återinvesteras på ett sätt som gynnar elevernas utveckling eller som utbetalas till aktieägare. Vi gjorde om vården, och flyttade från patientfokus till resultatfokus. Blev det bra? Nej, vi glömde bort det viktigaste. Personalen. Vi såg inte till att personalen fick stå i fokus i och med den löneglidning som skedde och sker inom det offentliga. Idag är det bättre betalt att jobba i affär än jobba som undersköterska tex. Utan personal så får man inte heller någon positiv patientutveckling heller. Man fick lägga ner sjukhus, avdelningar stängdes, operationsplatser togs bort. Man sköt över ansvaret över äldrevården och psykiatriska vården till att bli ett kommunalt ansvar istället för statligt eller regionalt och detta gjordes utan att skicka med en enda krona till det. Vad blir effekten av det? Svagare kommunal ekonomi på grund av enormt stora kostnadsökningar! Rätt eller fel? Men effekten av detta har vi sett längt nu, då detta är den absolut största orsaken till att vi än idag diskuterar nedläggningar av skolor på glesbygd.

Vi gjorde om och skapade i och med löneglidning och skapade ett bemanningssystem. Ett system som gjordes om och som blev med detta självförsörjande med ett ständigt pågående behov av Läkare, sjuksköterskor och strax om inte redan undersköterskor och annan viktig personal inom vården. Är man så naiv så man inte inser att säger man upp en person så skaffar den arbete någon annanstans, förr eller senare når man målet med att ha skapat behov av bemanningsföretag som har anställt till högre löner, som sen hyr in till högre kostnader än vad man hade innan, just för att skapa det den privata marknaden måste göra – VINSTER till utdelningar. Dessa VINSTER skapar hål i budgeten som gör att man måste göra förändringar, oftast med att säga upp personal som sen måste hyras in och matningen pågår vidare och hjulet rullar på och kapitalismen smörjer kråset! Hur jävla korkad går det att bli! Jag har varit med om, när jag var landstingsanställd så berättade en hyrläkare, jag har en tjänst i x län som jag är tjänstledig ifrån utan lön, min kollega från ett grannlän till x län gör det samma och vi byter plats med varandra. Sen har vi oftast betalt för ett visst antal läkarbesök per dag eller per besök – vad skapar detta? Just det som rubriken säger – Jag stannar bara en vecka eller två, jag gör bara det jag måste, Vad kan jag hjälpa dig med idag då?

Sverige och så också Världen ligger 20 30 år efter inom det mesta just på grund av detta system, som skapats av politiker som skapats av politiker som med andra ord har blivit en politisk elit. En elit, som tror sig ha en verklig människobild för att man gör lite resor ut i sitt distrikt och har ett privat nätverk oftast bestående av politiker med familjer, prospects som slickar arslet på den på väg upp i hierarkin och någon enstaka annan, men som i grund och botten helt saknar förståelse över hur det egentligen är att vara sjukskriven i Sverige av idag. Själva har de 100% av sin enorma lön utan karensdag, i verkligheten är det en helt annan sak att vara sjukskriven en kortare eller längre tid då faktiskt bara en eller två dagars feber kan få och för de flesta får enorma negativa effekter på den privata ekonomin. Hur kan man i det läget ha en förståelse för verkligheten? Det är lätt att säga att man gör det, men i verkligheten får man inte den förståelsen!

Samma elit sitter också, som knähundar, till näringslivet och dess makthavare. Redan 1993 så var miljöarbetet på tapeten. Vi hade TV program i Sverige som hette Tippen, som lärde eller skulle lära oss unga vikten av att ta tillvara på miljön och källsortera. 1993 var jag själv förövrigt på ett scoutläger i Sverige där ena programmet sändes ifrån och det scoutlägret hette just Natura 93. Vi hade också Hans Majestät Konungen på besök en stund, så jag fick glädjen att se honom på avstånd, nog pratat om det. Visst, det hjälper att källsortera och ta tillvara på våra resurser för återvinning på olika sätt, men vad med allt det andra som inte sker och varför sker det och varför sker det inte? JO, här kommer det igen, VINSTER inom den privata sektorn! Kapital och girighet. Den rökta skinkan röks inte längre utan den sprutas med kemikalier som gör att det smakar rökt, den egentligt rökta kallas ekologisk. Mat transporteras över världen för att det är billigare att tex filea fisk i ett land än i landet som den tagits upp på, den fileade fisken i Ursprungslandet ja den är ekologisk för minskade transporter. Skulle ju i verkligheten vara så att det som idag är miljömärkt positiv mat skulle kallas mat och resterande mat som idag kallas mat skulle kallas för kemiskt påverkad mat med tydliga markeringar om vad som tillsats på framsidan av förpackningen samt hur maten har fraktats fram och tillbaks för att göra hur stor besparing samt med vilket transportslag med dess negativa miljöpåverkan! Och så här håller den ekonomiska girigheten på. Visst, nu har då äntligen det kommit en guru som förstår och kan allt detta. Hon heter Greta och uppmärksammades av media när hon skolstrejkade för miljön på fredagar utanför riksdagen. Greta har helt rätt i det hon gör och jag står helt bakom henne i detta, men är hon en Guru? Nej, men det ska vi inte prata om heller. Vad sker däremot runt henne? Jo, alla ska nu vara politiskt korrekta och stå vid hennes sida, något som i sig är självklarhet och som varit det sen jag föddes 1976! MEN, nu i och med att det blivit så korrekt, så kommer det en ny möjlighet in! Vi kan tjäna pengar på denna Greta Händelse i och med medias effekt, och därmed göra en VINST! Glöm inte politiker är näringslivets och i och med det kapitalets knähundar! Därav fenomenet Greta, men för den sakens skull STÅ PÅ DIG Greta och må du aldrig tystna i din kamp för du har rätt, men låt dig inte utnyttja, myntet har alltid två sidor!

SÅ, nu vet ni vad jag tycker om frågan. VAD KAN JAG HJÄLPA DIG MED IDAG DÅ? Se helheten i ditt beslut angående mig käre doktor. Lyssna på helheten av individen MIG du har framför dig. Jag är Unik, precis som Du är och precis som Vi alla är. Jag är en Människa en levande Individ, som har Mina unika kunskaper, erfarenheter, möjligheter och sociala situationer precis som alla andra och precis som Du käre doktor. Vi gemensamt måste ta tillbaks Sverige från Kapitalet, Kapitalismen och Elitismen, ja kanske inte bara Sverige utan Hela världen. Har jag sagt att det är lätt eller rätt? Nej, för detta är min bild över hur jag ser min privata situation, hur jag ser och sett på världen och dess utveckling. Den är min egen rätt eller fel må så vara. Men den är min.

Micke

Om admin

43 årig värmlänning som skriver vad han tycker när han tycker om vad han tycker. Har börjat med politiken igen efter att ha varit icke engagerad i något år. Medlem av Socialdemokraterna och tänker jobba för en socialdemokratisk politik.
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar