Märkligt eller Mänskligt eller inget av dem?

Hur det är att vara utsatt för en konstant smärta, är ingenting man kan studera sig till för att förstå. Man måste själv ha upplevt det och det är inte många som gjort, det ska man vara glad för. Dessutom är smärta en individuell upplevelse, som gör det än besvärligare att jobba med.

Till året, har jag levt med detta i 10 år närmare bestämt 15 juni 2025. Många har kommentarerna varit från läkare och den mest idiotiska jag fått är just att de vill inte undersöka mitt knä, för hen vet jag har ont och det kommer bara göra det värre. Vid fråga om någon smärtlindring, nej det går inte. Varför inte det går, så kommer den ena luddiga ursäkten efter den andra. Men jag har hört dem redan så blir inte förvånad när de kommer längre.

Har du haft tandvärk, så där riktigt jävla ont så du behövde rotfylla? Den frågan tycker jag nog är en bra beskrivning om hur min smärtnivå börjar på varje dag. De flesta har varit i det läge någon gång i livet. Hur gick det att gå och jobba den dagen? Då börjar det komma svar som det togs semester eller sjukskrivning. Följd frågan borde ni räknat ut nu om mig. Varför då? Du satt just och sa om mig. Smärta dödar inte. Man överlever att ha ont. I värsta fall kan du ta två Paracetamol. Då vill de inte längre fortsätta samtalet. Kanske för jobbigt med sårad stolthet. Välkommen i gänget.

Jag vet att jag aldrig kommer bli smärtfri och jag har inte begärt det heller. Det hör man på min fråga, smärtlindring. Men, man hör vad man vill. Det är väldigt uppenbart lika uppenbart som när läkare skriver ut patient för att denne har spelat in samtalet och ljuger om att det inte är lagligt. Ja, jag har skrivit om detta så många gånger så, ni får läsa där.

Jag tycker det är synd att respekten till patientens väl är totalt bortglömd. Studier visar att (och så kommer det som studerats). Ja, studier visar också att ältar du en sak nog mycket så blir det snart en sanning om allt. Det blir vad man gör det till, oavsett vad ämnet är.

Det var en tid som forskarvärlden tyckte om att göda sig själv med anslag. Ena året var det sunt och nästa farligt – att äta grillat som blivit bränt. Nu är det länge sen jag läst om det, så kanske forskar de på något annat nu för tiden. Kan ju vara de som forskar åt region Värmland gällande smärtlindring? Man vet aldrig.

Smärtvården är inte värda namnet de har för verksamheten. Inte heller tar man hänsyn till patientens önskemål, än mindre om rättigheter som patienten har. TYVÄRR är dessa saker som de aldrig verkar ha tid med, annars borde man ju hinna med och informera om det, men icke.

Jag hoppas innerligt det är bara i region Värmland som det fungerar så här dåligt. Är det större än så har vi ett större problem och det är inte önskvärt då de räcker med en, då det helst inte ska vara någon. Men det vet jag inte hur det är.

Problemet när det gäller smärtlindrande medicinering, då har regionledningen bestämt att 9 läkemedel och 1 grupp av läkemedel, ska det förskrivas mindre av. Orsak till detta är säkert många, men jag kan tänka mig att det inte finns klarlagt resultat via forskning som stödjer förskrivning över lång tid, det kan vara för att minska regionens kostnader, det ska bytas mot ett billigare likvärdigt alternativ med mera med flera. Det jag tycker de gör fel är att tvinga in denna sänkta förskrivning på vårdcentralerna. Om de ska slippa granskning gällande detta, och riskera bli utkastade ur Vårdval Värmland, måste de följa den sänkta förskrivningen och får ha max 40% högre än medelvärden. Så är medel förskrivningen av doser 100, får man alltså ha 140, 50 ger då 70 doser. Hur man sen ska göra, efter utredningen, och man har förlorat vårdval Värmland blir ju ett beslut för varje enhet, men då det rör sig om i stort sett att hela budgeten försvinner, så kommer de flesta stänga eller byta ägare. Skulle ju vara intressant att se regionen stänga en vårdcentral de driver själva utifrån dessa regler. Det kommer aldrig ske. Chefen omplaceras eller så istället och så locket på. Men, kvarstår min fundering på om detta är ett korrekt sätt att göra det på? Kan människan granskas så lika när allt är individuellt? Att man ska vara restriktiv är en sak, men direkt borttvingad? Jag har alltid varit av åsikten att det är behandlande läkare som avgör behov, planering med patienten mm, det ska ALDRIG politiker blanda sig i, då de oftast saknar kunskapen som behövs. Det finns, mig veterligt, inget läkemedel som inte ger skador om de används fel. Men, nu är jag ingen läkare och kan inte fass utantill.

Jag vet att det saknas pengar i kommuner och regioner, det är inga små belopp heller. Detta skulle staten ha reagerat på mycket tidigare och framförallt starkare än som gjordes, så sjukvården hade sluppit göra sina neddragningar på personal. Men, nej då det skedde inte, trots att statsministern lovade det i nyhetsmorgons soffa.

Region Värmland har, precis som andra regioner, ett team som jobbar fram de läkemedel som rekommenderas. Förr hette den skrivelsen läkemedelshandboken, nu är det en flashig hemsida. Det finns inte så mycket att säga om det, de sparade in en hel del i tryckkostnad varje år på den. Den är då vårdcentraler som har avtal med regionen pliktexemplar att följa för att slippa utredning som riskerar verksamheten. Det står inget om patientens delaktighet i det hela som jag har hittat. Det borde det alltid göra, den biten av den vård som ges i Värmland missas det alldeles för mycket med, så har det varit i mitt fall. Patientlagen är ingen rättighetslag för patienten utan det är en skyldighetslag för vården. Så att man åtminstone informerar om den lagen är inte för mycket begärt, kan jag tycka. Men de kanske anser att det är en lag jag redan kan efter alla turer under dessa 9 år. Fy fasen för ett spring det varit. Bara att hålla koll på vad som skrivs in i min journal har varit en stor sak för jösses vad fel som gjorts och görs. Som tyvärr följer med mig sen, resten av livet.

Du och läkare kan ha helt olika åsikter om en sak och det är din rätt att få din åsikt inskriven i journalen. Så, ge inte upp. Fortsätt kämpa för dina rättigheter, annars blir du ett offer för läkarens felbedömning och att det blir fel är naturligt då alla människor kan göra fel, så också läkare. Orsaken spelar ingen roll, utan det är sånt som sker. När jag påpekat felet som varit har det oftast rättats till, tror det i skrivandets stund är tre läkare som inte skrivit in min åsikt och jag får väl påminna om detta ännu en gång. Det börjar tyvärr bli en vana, som aldrig ens det ska bli. En gång ska räcka att man säger till, så ska det ändras eller noteras olika åsikter och vad patienten anser ska stå i stället. Det är patientens journal inte läkarens och jag uppmanar er alla att verkligen ha koll på detta.

Läkare och alla andra som jobbar I regionen har ett annat system där de utbyter information istället för öppna kort i en remiss. Detta system är Messenger och här gäller inte patientens rättigheter då det är att anse som ett arbetsmaterial. Det är synd att regionen inte har någon som kan granska det som skickas, här var det de grövsta anklagelserna mot mig skedde mellan läkare, berättade en annan läkare senare. Men det var ju i linje med det jag trodde. Men, nu är det till sist inskrivet i journalen att jag och den läkaren inte är överens och vad vi båda anser. Sen dess, så lugnade sig anklagelserna något då alla läkare uppmanas att läsa och räkna själva. Sen underlättar det ju enormt att det jag säger som han bestrider, så skriver han några veckor senare exakt samma sak som jag har sagt. Så, de behöver inte ägna någon större mer energi på det hela.

Vården i Värmland upplever jag som att den blivit konstig. Löpande band principen verkar vara arbetssättet man använder. Jag upplever också att det är omöjligt att få gjort två saker samtidigt utan det ska då vara två.besök. Varför det är så, är ju den samma som jag skrev om vårdval Värmland, det heter Budget. En vårdcentral får ju betydligt mer än den avgiften som vi betalar vid besöket. Då är det ju inte heller konstigt att det kan vara nästan omöjligt att få en tid till VC. Därför är frågan om dagens system gällande ersättningen är det rätta? En försiktig gissning är när ersättningssystemet byttes från summa patient per år till patient per vårdbesök, så blev det svårare med tider och dessutom dyrare för regionen. Det ligger I den logiska effekten av förändringen. Man går mer till företagsekonomiskt styrande istället för offentligt där man oftast kan förutse kostnaderna på central nivå, men det ger också att ”riskerna” ligger på varje enhet. Risk är alltså många besök av många patienter och de bästa patienterna är de man får betalt för men som aldrig eller nästan aldrig är hos VC. Över tid, bör nog den ersättningsmodell som nu är bytas ut till det gamla systemet igen, för att återta den ekonomiska kontrollen över denna stora kostnad för regionen. Vi har inte råd att kasta bort skattepengar på detta sätt, som nu görs mer och mer i offentliga Sverige. Privatiseringar och marknaden ska sköta saker och ting det anser jag är fel och det ger också tyvärr effekten att människors behov glöms bort i statistiken och budgeten. Man blir en siffra i budgeten och ju fler som läkare orkar trycka in på en dag, ju bättre blir utdelningen till aktieägarna. Det är inte till det skattepengar ska användas.

Det offentliga ska sköta Skola/Barnomsorg, äldreomsorgen, sjukvården, vägar, järnvägar (Allt på räls och spåren), elnätet, elproduktion, eldistribution, apotek, bilprovningar. Det är de saker som jag kommer på så här på rak arm. Säga vad man ville under 1980 talet, visst skatteuttaget var större. Då fanns det folk anställda till att sköta järnvägar och vägar, sommar som vinter. Samma med elnätet, visst det kom en storm eller så skadades nätet ja då var någon ute och lagade det illa raskt. Det fanns vårdcentraler och apotek, post mm i stort sett överallt. Men, nog fan fungerade samhället i alla fall!

Hur är det idag? Ja, för det första får nog många tvätta öronen. I vintras gick SMHI ut och varnade med både gul och orange varning för det snöväder som skulle komma. Ni kan läsa om det lite varstans. Här är aftonbladets artikel. När det går ut sådana varningar, så ska du inte ge dig ut alls. Stanna hemma eller vart du nu är, om du inte dör av att göra det förstås. Minsta lilla bekymmer och det blir ett jättebekymmer för alla och inte bara dig, så därför ska man stanna där man är. Myndigheterna har mera än nog att göra, än att dra upp mig någonstans om jag nu kört i diket. Detta, vet vi allihop som tagit körkort en gång i tiden. Jag fick i alla fall det som en del av utbildningen, följ de råd som myndigheterna lämnar ut. Om det inte varit lastbilar och bilar ivägen, när de skulle fram och lossa den första som inte hade vett på att ge fan i att köra, så hade det självklart gått lättare.

Det behövs tre saker för att få det som det var förr- 1. Pengar till verksamheterna. Återställ skatteuttaget till det som det var. 2. Folk, behöver anställas och eventuellt utbildas så de kan jobbet. 3. Gemene man måste inse att hen är ingen supermänniska som tror den klarar allt för att sen stå och beklaga sig i media om hur dåligt skött det var med allt. HÅLL DIG BORTA FRÅN VÄGEN DÅ FÖR FAN, PUCKO. Stanna där du är, jag tror inte du dör av det. Håller sig alla hemma och du skulle bli dålig och behöva till sjukhus för att överleva, så har ju räddningstjänsten lättare att komma fram till dig då inte nötter är ute och fixar extra bekymmer.

Så är det inom allt, men bara för att pengar tillförs, förändras ju inte samhället över en natt. Det är lätt att riva ner, men det tar mycket lång tid att bygga upp det igen. Men, det får man inte vara rädd för som förtroendevald politiker. Viktigt är alltid att köra med en öppen dialog i allt och att folk verkligen förstår att det kommer lång tid att återfå det vi hade, ska vi gissa på 30 år? Det märks, men jag tror i ärlighetens namn att människan som grupp har blivit för bortskämd. Vi vill ha allt bra och gratis, men det förstår ju var och en att det inte går. Om man bara vill förstå, för det kan vara där skon klämmer också.

Vi kommer att klara av att bygga bort köerna också i vården, men det kommer ta tid. Det är just det största problemet i samhället idag, det finns varken tid eller stabilitet i hur man bygger landet framåt mot det bättre. Om vi ser sedan 1917, så har det varit Socialdemokraterna som styrt ensamt eller tillsammans med någon förutom okt 1920 – okt 1921; 19/4 1923 – 18/10 1924; 7/6 1926 – 24/9 1932; 19/6 1936 – 28/9 1936; 8/10 1976 – 8/10 1982; 4/10 1991 – 7/10 1994; 6/10 2006 – 3/10 2014; 18/10 2022 – tills när vet vi inte men de håller nog ihop till valet 2026. Det starka Sverige byggdes som merparten av resterande delen av världen efter andra världskriget och fram till 1976, 31 år stabilitet hinner man göra mycket på och det är under denna tid som majoriteten av dagens samhälle bygger på som grund. Man bygger på en del och man förstör och river ner och så har det tyvärr varit sedan Carl Bildts regering 1991-1994 påbörjade arbetet. Som sedan tyvärr, vi har inte klarat av att återställa och ibland har även ekonomin varit så dålig så vi har inte kunnat göra annat än att fortsätta spara in, som vi fick göra från valet 1994 – 2002. Osäker på slutdatumet, men det var en sur tid för landet, på massor av olika anledningar.

Vill du nå fram till den tiden som vi var i slutet 70 och så till 88, så ska du rösta på ett socialdemokratisk styre i stat, region och kommun för just att partiet är vana att bygga landet och det är det som behöver göras igen.

Micke

Om admin

En som är en stolt Värmlänning som skriver vad han tycker när han tycker om vad han tycker, född 1976. Har börjat med politiken igen efter att ha varit icke engagerad i en del år, de så kallade barnaåren. Medlem av Socialdemokraterna och tänker jobba för en socialdemokratisk politik.Fråga om du funderar på något. Det enklaste är att maila på mikael@ensson.se.
Det här inlägget postades i Eda, ensson, Mina tankar, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar