Kommunens ansvar.

Jag satt idag och bläddrade igenom Arvika Nyheter. Där fastnade jag på en artikel som handlade om en mamma, med vuxen dottern med psykisk ohälsa och som blivit vräkta pga det. Det är inte ett lagligt skäl att vräka någon och kommunen har ansvaret att hjälpa både dottern och mamman. Men, finns viljan?

Jag kan inte se någon försämring i den nya socialtjänstlagen heller som ger försämringar på detta område snarare tvärtom. Insatser ska in tidigare och vara lättare att få beviljat och det är ju i grunden rätt. Kostnaden ju längre det tillåts gå, för att inte prata om det personliga lidandet för personen och andra, är inte små. Därför är det förebyggande arbetet alltid viktigt, beroende på orsak som gör att behovet anses behövas. Det är till och med så att i en del fall ska insatser in, tex innan ett barn är fött för att stärka föräldrar i den kommande förändring av livet. Men att sätta en prislapp på det, tänker jag inte göra då jag anser det vara ovärderligt för ett barn att få växa upp i sin biologiska familj, men en eller båda föräldrarna.

Något måste vara fel i samhället i landet Sverige 2024. Regeringen, oavsett partitillhörighet, ger miljard på miljard för att stärka behovet som finns inom barn och ungdomspsykiatrin och ändå växer köerna. Jag har hört om år, där de växt nästan 100% och vad är orsaken till detta. Är orsaken just regionens fel? Jag tror inte det är här grundproblemen ligger. Jag tror inte heller den finns i hemmet. Jag tror problemet i samhället gällande barns psykiska mående finns i skolan. Det är många som använder sig av argumentet att lärare och annan personal på skolan ska inte fostra barnen, de ska lära barnen i de ämnen som tillhör årskursen. Det är ett egendomligt tänk, för man lär sig för livet samtidigt som vi lär oss något nytt varje dag. Speciellt om man ser de timmar ett barn är i skolan dagligen, ja procentandelen är väldigt hög och naturligtvis påverkar det barnen. Men, detta problem som nu är, ligger inte på lärarna utan det ligger i de miljöer som finns i skolan, men också i läroplanens krav, avsaknad av andra resurser än just lärare i skolans miljö. När barn, kommer till BUP och får diagnosen utbrändhet pga kraven som ställs i skolan och är kanske bara 9 10 år, då är det ett seriöst fel i hela systemet och man har i en alldeles för tidig ålder tvingat in barnen i ett fack och framförallt man har glömt bort det så viktiga att låta barn få vara just barn.

Regeringen anser att det behövs en ny syn på kunskap i svensk skola. Ett viktigt steg är att få på plats läroplaner som är tydligt inriktade på fakta och ämneskunskaper. – Det är minsann ord och inga visor. här kommer nästa:Det behövs en ny syn på kunskap i svensk skola. Undervisningen i de tidiga årskurserna ska framför allt handla om grundläggande fakta och färdigheter som ger eleverna en nödvändig grund för sitt fortsatta lärande, säger skolminister Lotta Edholm. En utredning är nu tillsatt och ska presentera sitt förslag senaste 28/2 2025. Allt enligt regeringens egen hemsida.

Jodå, det ska också utredas hur läroplaner bättre ska följa med eleverna mellan årskurserna för att det ska gå bättre att anpassa den till barnens kognitiva förmåga.

Här kommer då, återigen det konservativa tänkandet in. Alla ska anpassa sig efter mallen/boxen. För mallen/boxen är det normala. Vi har sett exakt samma tänk när det gäller sjukskrivningar, förtidspensioner, arbetslösa. Detta tänk hör hemma i skolan i början av 1900 talet inte nu. Det var länge så att lärare slog elever för den skrev med vänster hand i stället för höger. In i boxen!! En viss struktur måste självklart det finnas, så också i skolan och det har det också gjort genom åren. Det som fattas i skolan Sverige 2024 är just det lilla problemet som heter pengar.

Det har tyvärr tillåtits att lögner av olika slag skulle vara orsak till att vi inför jobbskatteavdrag. För det ska löna sig att jobba. Arbetslösa och sjuka, ja de är bara lata och får bidrag, för varje sådant avdrag (finns andra som genomförts också) så blir det mindre och mindre pengar i den påse som kallas för offentliga medel. Alltså som vi totalt plockar in på olika sätt och jag funderar tyvärr alldeles för mycket på olika saker. Ni kan fråga min fru om hur många gånger jag plågat henne, och bollat olika ideer. Alla dessa jobbskatteavdrag gör att vårt gemensamma välfärdssystem har förlorat massor av pengar årligen. 2019 var kostnaden för jobbskatteavdraget 126 185 000 000 kronor. 126 miljarder, det är rejält med pengar det och att det ger negativa effekter för vår gemensamma välfärd är inte svårt att förstå. Om man då ser på skattekvotens utveckling så var den 1990 49.8% och 2023 41,4%. Skattekvoten är då det totala skattens % del av BNP. Minskningen som är direktorsakat av jobbskatteavdrag är 6%, så en klar och tydlig påverkan av påsen med pengar.

När man så lägger ihop allt detta, ja då är det inte svårt att förstå om man bara vill, att detta påverkar vårt samhälle negativt. Det finns en anledning till att skolvärdinnor, kurator, fritidsgårdar, skolor lagts ner etc etc, ja pengarna man inte längre kan plocka in måste ju helt självklart sparas in på ett annat ställe. Om vi då tänker på hur det ser ut i samhället i en kommun, så är majoriteten av utgifterna på individer upp till skolan är slut och på äldreomsorgen. Självklart blir då barnen drabbade och får en sämre chans i livet då skolan tvingas göra nedskärningar gång efter annan.

Nästa gång du hör en politiker prata om det fantastiska jobbskatteavdraget eller att det ska löna sig att arbeta. Fundera på vad konsekvensen i andra änden blir för att du får kanske 500 mer i månaden. Är det det vi vill att vårt land Sverige ska bli? Jag vet vad jag vill och vart jag står.

Denna, helt logiska och uppenbara konsekvens av den borgerliga finansiella skattepolitiken är en sak som de inte vill prata om. Helt logiskt när allt vårt positiva som har byggts upp nu sakta men säkert förstörs.

Förstörs så jävligt så 9 åringar blir utbrända i skolan, var stolt över din 500 kronors sedel mer i månaden.

Jag skulle skämmas om jag gjort ett sådant val. Gudskelov har jag logiken kvar och förmågan att tänka självständigt.

Micke

Om admin

En som är en stolt Värmlänning som skriver vad han tycker när han tycker om vad han tycker, född 1976. Har börjat med politiken igen efter att ha varit icke engagerad i en del år, de så kallade barnaåren. Medlem av Socialdemokraterna och tänker jobba för en socialdemokratisk politik.Fråga om du funderar på något. Det enklaste är att maila på mikael@ensson.se.
Det här inlägget postades i ensson, Mina tankar, Nyheter, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar