Det är dags att fixa strömmen.

Återigen vill jag påpeka att detta är mitt eget förslag och inte något från Socialdemokraterna i Eda.

Eda kommun tillsammans med Eda Bostad AB och Valfjället AB, köpte ström för ca 35 miljoner kronor, 2023. Antalet kwh var 2023: Det är mycket ström det och det är naivt att tro den kommer bli billigare, snarare kanske dubbelt så dyr om 10-20 år, om inte tidigare och mer än dubbelt. Anledningen är att landet och Europa lägger om mer och mer till el. Då staten förlorar mer och mer intäkter varje år, på minskad försäljning av drivmedel, kommer detta bortfall mer och mer drivas in via ökade skatter och avgifter på el istället. Då måste man försöka hitta alternativa elkällor. Inget är lätt i denna kalkyl, men det måste lösas ändå och det behöver påskyndas.

Ett verktyg som redan skulle ha varit på plats är statliga investeringsstöd till hushåll och företag. Stödet måste vara så högt så inga tvekar göra investeringarna, statligt stöd på 95% av investerings och installationskostnaden. Ja, det blir mycket pengar, men det är inte anledningen till att förslaget inte kommer. Varje hushåll ska klara av att försörja sitt hem, året runt med hjälp av sol och vind. Visst, det bygger ju inte ut mängden på elnätet så mycket, utan det som sker att varje enhet som försvinner från det så kan den elen till industrin. Anledningen till att inte detta förslag blir verklighet är inte det statliga bidraget utan pga den förlust det innebär i form av skatt på elen, då tanken är att den el man producerar och använder själv är skatte och avgiftsfri.

Däremot är detta förslag mer realistiskt. Nu finns det ett bra tillfälle att göra kommunen mindre sårbar och samtidigt förbättra för Eda kommun, ekonomiskt, ja i det långa loppet också, blir det bättre för innevånarna i hela kommunen.

Eda kommun har gott om tak. Tak man mycket väl kan använda till solcellspaneler. Solceller så vi dels sparar i batterier tillvi behöver men också använder själva. Skulle det bli över så säljs det. Solceller på tak är inget som förfular för omgivningen, som de stora vita monster som planeras i skogen. Kommunen har avsatt 4.5 miljoner i budgeten för 2025 (budgetförslag, är inte beslutat i KF än) och det är ju självklart för att de ser att man kan göra något åt den förbrukning som är. Samtidigt är det också en bra satsning i miljöarbetet.

Exakta pappersarbetet som måste till för detta förslag, tänker jag inte skriva om. För jag kan inte hur man gör.

Kommunen äger en hel jävla massa fastigheter, som självklart ska användas så mycket det går och det är då framförallt taken men också väggarna som ska användas. Hur många solcellspaneler som kommer kunna sättas upp, totalt, har jag inte koll på. Det finns folk som räknar ut detta, som kan def. Men ett antagande är många tusen. Jag har för mig att Biltema satte upp 1200 på taket sitt i Charlottenberg. Självklart ska vi ha stora batterier som vi laddar upp för att kunna använda när det behövs.

Men, detta är inte allt. Det har sedan en tid, funnits vindhybridträd. De är ca 15 meter höga och har både solcellspaneler och små vindkraftverk på sig.

Man får dem till och med i naturliga färger istället för dessa vita monster som placeras i dessa stora anläggningar som nu poppar upp lite här och där i skogarna och förstör. Så, det är ju också bra. Dessa vindhybridträd kan och ska placeras lite här och där i kommunen. Mark till detta har kommunen och bolagen en jävla massa redan. Behöver lite gräsmatta, installera.

Nej, jag tror inte kommunen kommer att producera så miljonerna kommer rulla in på kontot. Men jag tror att anläggningarna kommer att producera så kommunen och dess bolag blir nästan självförsörjande på el, men jag hoppas vi kommer att ha ett överskott också. Självklart måste kommunen gå in med kapitaltäckningsgaranti till företaget, så de kan få lån för att klara köpa in det som behövs. Återhämtningen av det lånade kapitalet, ja det finns ju 35 miljoner oanvända kronor i budgeten. Det gör att man ganska snabbt betalar tillbaka lånet, är mitt antagande.

Dessutom, om något händer någonstans I anläggningen går det relativt enkelt att reparera eller byta ut. Jättarna tar lång tid innan de snurrar igen om tex en vinge skadats.

Det blir tyvärr vanligare och vanligare att allt ska bli större. Vad är det som driver detta? Är produktion på annat sätt ens undersökt av kommunen? Det tror jag tyvärr inte det är. Kanske hoppas de på någon företagare ska komma som en räddande ängel och be om bygglov mm. Tycker det är synd att inte kommunen ser möjligheter i att driva detta själv.

Oavsett vad vi kommer med förslag, är fortfarande problemet det samma. Staten har inte byggt ut systemet nog än för att ta emot den extra ström som är tänkt komma. Så, det är dags för Svenska Kraftnät att börja jobba och det illa kvickt. Men just detta att vi på detta förslag inte belastar elnätet med mer ström utan vi kommer framförallt styra ström från privata hushåll och över till industrin som är de som har ett enormt behov inför framtiden. Sen, har vi nästa bekymmer, detta förslag kommer inte fram till beslutsfattare, då ingen av dem läser här. Samtidigt som elnätet måste byggas ut förstås, det kommer vi inte undan. Men, jag tror denna lösning ger en hel del el till den gröna omställningen.

Micke

Om admin

En som är en stolt Värmlänning som skriver vad han tycker när han tycker om vad han tycker, född 1976. Har börjat med politiken igen efter att ha varit icke engagerad i en del år, de så kallade barnaåren. Medlem av Socialdemokraterna och tänker jobba för en socialdemokratisk politik.Fråga om du funderar på något. Det enklaste är att maila på mikael@ensson.se.
Det här inlägget postades i Eda, ensson, Mina tankar, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *