Så här säger KOMMUNALLAGEN om JÄV.

Denna hittar ni under Kapitel 5 i kommunallagen och är inte något nytt för presidiet. LAGTEXT: 48 § Den som är redovisningsskyldig till kommunen eller regionen får inte delta i
   1. val av revisor för granskning av verksamhet som omfattas av redovisningsskyldigheten, eller
   2. handläggningen av ärenden om ansvarsfrihet för verksamheten.

Nu ska det röstas om proportionellt valsystem ska råda. MÄRK då väl! OM man inte röstar enligt det, följer man INTE det valresultat som blev efter valet 2022.

Idag när då ny revisor ska väljas genom fyllnadsval, är det punkt 1 som gäller här. Jävet uppstår, då den som är redovisningsskyldig INTE har rätt att påverka vem som ska väljas till granskare. Nej i Kommunfullmäktige är inte jävet, men revisionen granskar allt det andra och där är jävsituationen. Detta är en självklarhet för vanligt folk, men då (en del) politiker tycker om att göra annorlunda än vad som är normalt, så skrivs det rakt ut för att inte tillåta TOLKNING av lagen. Detta är också orsaken till att man brukar välja kommunrevisorer, som några av de första som väljs av KF. Det är i alla fall en helt normal och logisk sak att så sker. Det är en uppmaning från SKR att så sker, för att förhindra JÄV. De har då inte än blivit valda till ngt nämnd eller annat än och därmed ej jäv.Varje år, är det denna del av kommunallagen som Bo Inge (Helt rätt säger), ni röstar inte om ansvarsfrihet när ni är med i den nämnden. För det är jäv, enligt punkt 2.

SKR, har gett ett ut en skrivelse om det hela, så det är hur lätt som helst, FÖR DE SOM VILL HÅLLA SIG TILL LAGEN ATT FÅ FRAM FAKTA i sak. Så, jag hoppas verkligen mitt partis ledamöter, SOCIALDEMOKRATERNA, inte röstar i detta ärende utan anmäler JÄV, som jag skickade med en uppmaning till att göra.

KOMMUNENS POLITIKER MÅSTE STÅ UPP FÖR DEMOKRATIN ANNARS AVGÅ!

Micke

Om admin

En som är en stolt Värmlänning som skriver vad han tycker när han tycker om vad han tycker, född 1976. Har börjat med politiken igen efter att ha varit icke engagerad i en del år, de så kallade barnaåren. Medlem av Socialdemokraterna och tänker jobba för en socialdemokratisk politik.Fråga om du funderar på något. Det enklaste är att maila på mikael@ensson.se.
Det här inlägget postades i Eda, ensson, Mina tankar, Nyheter, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *