Att bry sig – ÄR vi generellt för dåliga på!?

Jobbiga frågor, är aldrig roliga att ställa, men i vissa situationer ingår det, tex om man arbetsgivare eller representant eller har ngt annat ansvar, ett måste. För min egen del, har jag varit i exakt samma situation och behövt göra det 0ch det är ett otrevligt jobbigt jäkla måste. Men, finns inget att dölja, så blir inte den man frågar sur/irriterad eller på något annat sätt negativt påverkad av frågan. Snarare tvärtom, för har jag gjort något som någon reagerar på undermedvetet eller tex av ful ovana – så, ger det ju mig en chans att ändra på det och det är bra. Det finns alltid något att jobba med, för oss alla, ingen är perfekt. Sen, vet jag ju att händer etc håller på så jag kan förklara det.

När jag växte upp, så brydde sig folk mer om varandra. Det var tätare personlig kontakt. Man var mer engagerad att ha det bra i sin sfär, eller vad man ska kalla det. När mina barn växte upp, så hände det att mina grannar kom och bad om ursäkt, då de sagt till ungarna om något bus eller så var igång. Jag var ju bara tacksam, för hjälpen och anser det är helt rätt att säga till och därmed vara fostrande. Finns ingen förälder som ser allt ett barn hittar på en dag. Den delen känns som att vi förlorar mer och mer av i samhället, tyvärr. Varför har det blivit så? Har vi inte tid att bry oss om varandra?

För min personliga del reagerar folk, för ovanlighetens skull mer nu än förr, när de träffar mig och jag förstår att folk reagerar, sjukt medveten om mina bekymmer. För så här är det och jag kan inte säga ens från minut till minut hur det är, så nu kör vi absolut värsta fall.

  1. När du ser mig är min smärtnivå otroligt hög, (Svetten rinner, likt som från en dusch) så högt så det påverkar mitt blodtryck, värsta undertrycket jag haft så låg jag på 165 i undertryck och jag var nästan på väg att ringa, men valde själv att stanna hemma. Vet ju vad det beror på. Men, är nog inget trevligt att möta mig som okänd då, det väcker en hel del känslor.
  2. En ”normal” dag, beroende på hur många smärtomgångar som kommer så använder jag en hel del tshirts. Värsta dagen denna sommaren, var det 8 för mängden svett är sanslöst, det är som att vara i en dusch.
  3. Jag kan vara ”sprättig” med fingrarna, finns olika anledningar. 1. Den anledningen har jag mer eller mindre lycklats jobba bort, beroende på ont jag hade så var det något som skedde utan att jag valde det – en ovana helt enkelt 2. Av någon anledning har jag efter nästan 48 år slutat bita på naglarna, jag vet inte varför men det är ju en ny sak som jag inte är van att ha, naglar av längd. Detta är ju också dumt att gå och sprätta med fingrarna för så ska försöka jobba med det. 3. Jag har tumör mellan bröstkorg och skulderblad, en på varje sida och värst är det på höger sida (den är i storlek som en vanlig datamus ungefär). Axeln är kroppens mest avancerade led och då tumören trycker ut skulderbladet så överförs ju felställningen i hela axeln helt logiskt eftersom det sitter ihop. Jag har blivit mycket bättre men är inte bra. Högst upp på axeln sitter det liknande karpantunneln som är ut i händerna. Det är lika självklart att nerverna där då hamnar lite i kläm, dessa kommer jag inte göra något åt, men blir ju bättre efter den planerade operationen med efterföljande behandling, det sas före jul så jag hoppas snart. VARFÖR – Skrev jag allt detta då? I all välmening har folk ställt frågor om detta och hur jag mår, för de har reagerat. Det gör mig ingenting alls, inte att folk ringer och frågar mig heller. Jag tycker det är fint att någon bryr sig om mig. Men, nej jag använder inte narkotika och inte har jag några narkotikaklassade läkemedel heller, då frågan om det också har kommit.
  4. Du möter mig uppe i varv och kanske till och med stora pupiller. – Då smärtan håller mig vaken, trots en jävla dos sovtabletter och lugnande, så sover jag som en jävla kratta oftast inte alls. Jag har bett om det som jag vet hjälper mig, men läkare här i Värmland ger mig inte det. PGA direktiv sedan några år av regionens förra politiska ledning. Till natten har jag en dos med medicin som gör att jag borde sova mellan 15 – 18 timmar. Ändå sover jag ordentligt var 5 6 7 natt någon av dessa och inte tre i rad. Så, enligt det värmländska tänket (jag är inte överens) är detta bättre än att jag har 1 tab, som jag nekas för den är beroendeframkallande pga det är morfin. Denna brist av sömn ger ju då effekten att för att orka med det jag då pysslar med, så drar skrötten automatiskt igång. Tyvärr blir jag också oförsiktig och kanske sparkar i något. Det är svårt att kontrollera detta trots att jag försöker. Visst, jag skulle bara kunna sitta hemma också, men jag är är beroende av sociala kontakter det vet alla som verkligen känner mig. Pratar med allt och alla, eller som min fru sa en gång på Bergvik, hopplöst att ha med dig. Du känner ju folk överallt och det räcker inte med en. Tror jag då var på nummer 7, den timmen. Jag ska bespara er fakta, de skadorna som kan bli av så lite sömn, ni kan läsa om det själv. När jag studerade till undersköterska fick jag lära mig att sömn är den största och viktigaste delen i allt läkande både psykiskt och fysiskt – det gör att jag funderat mycket varför det inte verkar ingå i läkarutbildningen. Dessutom, är de 8 tabletterna till natten fan så mycket dyrare än den enda. Så, det läcker pengar av underskottet hit med. Men det är inte jag som avgör.
  5. Du kan se mig stå och spy – Det är det som sker när jag har värst ont. En promenad från bostaden till COOP ca 400m brukar ge en spy dit och en hem. Normalt? Nej. Roligt? Nej. Har jag tagit upp det? Ja. Fick jag hjälp? Nej, inte av någon av de 3 läkarna jag pratat med varav den ena är på smärtcentrum i Karlstad. Kan jag göra något själv? Nej.
  6. Ingen dör av att ha ont – Det var svaret jag fick av en läkare när det gäller min nivå av smärta. Nej, det gör man inte. Men, det är verkligen psykiskt påfrestande, men det är ingenting ens som efterfrågas det heller. Den som sa dessa orden är den på smärtcentrum jag skrev om ovan. Orden visar för min del att hen inte har personlig erfarenhet av långvarig smärta, troligt enbart läst i böcker. Det uppvisar också en brist på att klara av att se en helhet. Det är förbaskat viktigt när man jobbar med folk, speciellt med ämnet smärta då vi alla upplever den olika. Jag hoppas hen får det svaret om hen får ont i tänderna och ringer till tandläkaren – du dör inte av att ha ont. Till sist så borde regionen skicka personen på vett och etikett kurs – man säger inte så till en person möjligen en charmkurs också.

Jag tror mycket på att social kontakt är mycket viktigt för alla människor. Med tanke på de jobb jag haft har jag nästan alltid haft social jobb. Undersköterka/Skötare, Chaufför (buss och taxi), ordningsvakt. Fritidssyssla politik. Så att jag är beroende av att social kontakt, kan jag nog ha rätt i. Svårt/nästan omöjligt att få mig att hålla tyst i 10 minuter. De som verkligen känner mig vet vad jag aldrig skulle göra i mitt liv. Det är också alltid viktigt att tänka på, i en situation. Glöm aldrig den kritiska tanken, skulle Micke (eller någon annan) ens göra det? Svaret finns oftast inte längre undan. Kontrollfrågan.

Så, förhoppningsvis så i närtid, kommer jag att börja opereras och detta kommer pö om pö att bli bättre. Det gör mig inget om ni ringer och frågar mina nära och kära, vänner och andra, men jag är inte farlig att fråga. Skulle nog kalla mig för ofarlig generellt. Men påståenden om annat har ju kommit, men det tar vi i ett inlägg nästa vecka, för nu är det visst fler som är ”rädda för mig”. Kom och ställ dina funderingar, jag tycker det är bra och rätt att du visar din oro, du uppvisar att du bryr dig och sånt gillar jag, till och med ovanligt i Sverige 2024.

Att bry sig om andra – är för mig grunden Socialism och Socialism är fint.

Micke

Om admin

En som är en stolt Värmlänning som skriver vad han tycker när han tycker om vad han tycker, född 1976. Har börjat med politiken igen efter att ha varit icke engagerad i en del år, de så kallade barnaåren. Medlem av Socialdemokraterna och tänker jobba för en socialdemokratisk politik.Fråga om du funderar på något. Det enklaste är att maila på mikael@ensson.se.
Det här inlägget postades i ensson, Mina tankar och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *