Sätt igång! – BEREDSKAPSVECKA 2024

– BEREDSKAPSVECKAN 2024 är här Tema: Sätt igång.

Vadå årets utmaning.? Jo, beredskapsveckan är en årlig händelse som MSB anordnar, men vi är många som hjälper till i detta viktiga arbete.

Denna årliga tradition är återigen i full fart över landet och jag hoppas innerligt att du redan är igång, för länge sen. Om inte, är det verkligen dags att sätta igång! Kriget i Ukraina har lärt oss en hel del. Första (när broschyren om krisen kriget kommer)hette det att vi skulle klara oss 72 timmar själva, så blev det 2 veckor. Det är inte min mening att skrämmas nu, men Ukraina kriget har nog lärt oss att vi måste klara oss två år minst. Helt jävla ärligt är fakta så här. Ju längre tid du klarar dig själv utan hjälp och stöd från staten, ju mindre problem blir det för statsapparaten och har du möjlighet/kunskap att hjälpa andra med är det ännu bättre. För om krisen eller kriget kommer, har de mera än noga att göra. Självklart kommer de om det behövs, men att inbilla sig att det är kort väntetid nu är enbart korkatMEN, du behöver ju inte ha mat hemma i överflöd för att klara dig med just det.

Nu några enkla saker att göra i förväg:

  1. Inventera så du vet vad du har i material och kunskapsväg
  2. Gör en lista vad du behöver i material och kunskapsväg
  3. Planera med dina nära och kära, men också med grannar mm
  4. Planerar du/ni att lämna bostaden. Skriv vart mm på en lapp i den och planera inköp under punkt fem så du själv klarar av att bära din packning.
  5. Gör smarta inköp när de kommer, du behöver inte köpa allt på en gång
  6. Kämpa på, detta fixar du.

Som sjukvårdare i svenska försvaret när jag gjorde lumpen fick jag lära mig göra en sak helt tvärtemot som jag var van. Fryser du, drick kallt är du överhettad eller bara varm drick varmt. Varför detta då, man brukar ju dricka kallt om det är varmt och tvärtom. Svaret är mer logiskt än man tror. Kroppens inre organ är de viktigaste system vi har i kroppen på många sätt. Dricker du varmt, kommer kroppens självförsvar automatiskt jobba med att sänka temperaturen i kroppen och tvärtom om du fryser och dricker varmt. Hur logiskt som helst egentligen. Gammal militär kunskap från förr ska man inte se bort ifrån. Det är nästan alltid rätt, jag har då i alla fall inte stött på något som inte varit det.

Sen så, Ja, självklart är det upp till dig hur du gör detta. Vätskans temperatur var endast en åsikt. ”Ultimata temperaturen” generellt för kroppen bör ju vara 37 cgrader. Jag och hustrun har sagt att vi stannar här hemma. Men vi måste nog köpa på oss träskivor av större format, så vi kan skruva för fönstren. Då är det skönt att bo granne med järnaffären. Skivorena skyddar inte mycket för dagens moderna vapen, men de skyddar framförallt för insyn, då även civila kan vara farliga i en sådan situation, men de skyddar framförallt ljus inifrån huset att synas så väl.

Kolhydrater är ju en fin källa att överleva på så lär dig odla egen mat samt ta vara på allt som skogen har att erbjuda. Protein, finns i skön här för att hämta. Vätska i form av vatten också, men rengör vattnet först. Jag rekommenderar att du köper ett lifestrawsystem och några extra filter. Då klarar man sig långt och slösar inte på brännbart material för att i stället stormkoka vattnet 5 – 10 minuter som man också kan göra. Så, jag känner mig ganska lugn faktiskt, gött att vara hemma också trots allt. Vi skulle behöva köpa oss en komradio modell som jägare har. Det är gott om jägare runt här, så behöver man få information/hjälp så är ju den kanalen fin att ha att tillgå. Vill någon skänka en som har en till övers och som fungerar så tar jag självklart emot den, men inser ju det inte sker, var en tvungen mening att skriva.

Sen, i slutänden är det ju så. Samtliga hoppas på att vi aldrig hamnar i det läget, så det blir ett skarpt läge, varken krig eller kris. Ja kriser kommer nog, men fixar det.

Lördag 5/10 är jag på Arvika marten med Civilförsvarsförbundet Västra Värmland och med FRG Västra Värmland. Kolla efter oss och kom gärna fram. Vi har att visa, sälja, tipsa om eller bara prata vanligt. Bli medlem om du vill det. Där kommer jag inte prata politik alls, i vanlig ordning, då föreningen är partipolitiskt neutrala och har ett bra regelverk om att det inte ska ske, varken mellan eller till andra.

SÄTT IGÅNG.

Micke

Om admin

En som är en stolt Värmlänning som skriver vad han tycker när han tycker om vad han tycker, född 1976. Har börjat med politiken igen efter att ha varit icke engagerad i en del år, de så kallade barnaåren. Medlem av Socialdemokraterna och tänker jobba för en socialdemokratisk politik.Fråga om du funderar på något. Det enklaste är att maila på mikael@ensson.se.
Det här inlägget postades i ensson, Mina tankar, Nyheter, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *