Det kom en ”nyhet” i mitt nyhetsflöde. Det var från kommunalarbetaren som var kritiska till att arbetsgivaren kan kräva sjukintyg redan från dag ett. Varför kommunal reagerar så otroligt på det är en sak jag inte förstår.
När man sjukanmäler sig har nu Orust kommun fått igenom att man ska lämna in läkarintyg vid sjukdom, redan från dag 1 och om det är tillfälle sex eller fler på ett år. Jag ser inte problemet i det hela, men det förutsätter att arbetsgivaren betalar för de läkarbesök det innebär, något som borde vara normalt för vilken arbetsgivare som helst. Det är också så att arbetsgivaren inte slentrianmässigt kan begära intyget utan det ska motiveras. Då har man tänkt sig modellen, från kommunen sida, att vi kör samma modell för alla. Ja, de håller ju löftet om att det inte är slentriant i det.
Detta med sjukersättningssystemet är alltid en svår fråga. Det finns de personer som utnyttjar det och att då slå mot alla är inte den rätta vägen. Den borgerliga regeringen går ju tillbaka till det vansinniga system som fanns kvar efter dem förra gången de var vid makten och det får vi ju tacka alla som röstat på dem för.
Exempel ur minnet:
- Man fick avslag på sin sjukersättning efter sin död, var inte sjuk nog utan bedömdes klara av ett arbete. Dödsorsak kroppen orkade inte med behandlingen.
- Kvinna gravt handikappad och har två assistenter dygnet runt, ska matchas mot hela arbetsmarknaden. Klarar inte äta själv, vilket jobb skulle hon klara av som är på den vanliga arbetsmarknaden? Förlorad ersättning, ärendet togs upp igen pga den mediastorm som blev.
- Kvinna, dagen efter sista strålbehandlingen mot Cancern skulle hon tillbaks på jobbet, nekad ersättning.
- Kvinna avslag på sin ansökan. Depression. Orsak till avslag, läkare hade avslutat en mening på intyget med ett , istället för . det gjorde att försäkringskassan undrade om läkaren hade mer att tillägga och glömt att skriva.
Gör saken enkel och sök online så är det mängder av fall. Vi pratar alltså här nu om ett system som inte någon verkar se vara den rätta vägen framåt, förutom de politiker som tillhör Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna. Har de på något sätt visat på att fler har kommit ut i arbete? Nej, de har visat på att kostnaden för staten har minskat, ganska logiskt när man inte beviljar ersättning. Det innebär inte att du är frisk nog för att kunna jobba. Kommunernas kostnad för försörjningsstöd ökade också under denna period. Riksrevisionen gjorde en granskning av detta system, rapporten är här. Inte på en enda punkt klarade de hitta något positivt med detta system. Hela tanken i detta sjuka system, som nu regeringen ska tvinga in landet i igen, kommer från tiden då Fredrik Reinfeldt, moderaterna, var statsminister perioden 2006 – 2014. Den moderata grundtanken är människor som är sjuka eller arbetslösa är lata och ska tvingas ut i sysselsättning – en väldigt vidrig bild de målar upp, men som tydligt visar den vidriga människobild som finns i partiet och som genomsyrar moderaternas politik.
Moderater är generellt sett höginkomsttagare och arbetsgivare. Det innebär att man vill hålla nere kostnader för företag så mycket man kan och ser till att det sker också. Det innebär också, att inte i en enda fråga har Moderaterna varit med och röstat för något som varit bra för arbetarna, de senaste 100 åren. De har varit emot sjukersättning, barnbidrag, semesterveckor, 40 timmars arbetsvecka mm mm. Argumenten är de samma, företag går i konkurs eller måste flytta utomlands. Exakt samma argument de använder sig av idag. Om man tror att de helt plötsligt skulle ändra sin åsikt i detta, då antar jag att du tror på tomten och tandfen också. För oss politiskt intresserade är detta inget nytt. Synd bara om alla arbetare som röstat på M, KD, L eller SD och som inte ser att de förstör för sig själva, Ni lär märka det när ni blir sjuka.
Intyg från dag ett, har funnit ett bra tag men det ska användas efter individuell bedömning. Det infördes just för att få bort ”måndag”s sjukskrivningarna som kanske fler än jag kallar det. Helgen har gått i fest från fredag kväll och till söndag morgon, ja man är inte så pigg på måndag, alltså sjukskriver man sig. Det var också nästan alltid samma personer. Därför kom detta om intyg från första dag.
Tittar man på det systemet som nu då Orust har kört igenom att alla ska lämna intyg från tillfälle sex, är det inte den rätta vägen att gå för att sänka sitt antal sjukskrivna. Något som skrivs om i texten skulle ha varit orsaken till det hela från början. Inte heller är det rätt att alla ska göra det, det är att göra det för enkelt för sig som arbetsgivare. Så bekväm får man aldrig bli som arbetsgivare. Orsaken till att folk är borta på måndagar, ja genom individuella samtal har man hjälp anställda med helt olika orsaker, man har till och med hittat anställda som lever i förhållande som är allt annat än bra. Man ska ta hand om sin personal och lyssna på det som de säger och genom dialog jobba bort de problem som de anställda upplever och det kan innebära att jobba bort en som alltid är borta på måndagar, men det ska göras med flera parter inblandade, inte bara arbetsgivare och anställd. Jobba med folk är aldrig lätt, det är för att vi alla är individer.
När man gör som Orust kommun, blir det lösningen att alla är lika. Paket istället för individer och så enkelt är det inte.
Micke