Miljövänlig grön teknik, endast på pappret.

Green steel kan inte köpa sin malm från gruvan 15 mil undan, måste köpas från Kanada. Hur mycket är miljövinsten i det? Finns den ens?

Som vanligt verkar det som att det är pengar som är det enda som är det viktiga i samhället. Sverige ska sälja malm till någon i USA och sen ska vi importera malm till Sverige från Kanada. VAD är miljövinsten i detta? Borta, skulle jag säga. Vad är då hela tanken med green steel? Tjusigt namn på papper om produkten. Hade staten haft en önskan om att vara så miljömässigt rätt som möjligt i denna fråga, så hade man sett till att malmen kom från LKABs gruva 15 mil undan, samt fixat till järnvägen. Men det skedde inte. Staten hade inte haft något problem med det om det funnits en genuin vilja, då LKAB ägs till 100% av staten.

Tanken Green Steel hade från början var just att använda den malmen och järnvägen, men standarden på den var inte bra nog utan malmen skulle fraktas till Narvik med tåg och så båt runt hela landet. Redan här tycker jag miljötänkandet om ”Grönt, miljömässigt” bra stål, börjar svikta rejält. Jag har ingen aning om hur många fartygslaster det blir, men år ett räknar företaget med att de behöver 3 miljoner ton. För mig låter det som att det kommer gå en jävla massa fartygsbränsle som är det skitigaste bränslet av alla. När man pratar om miljösatsningar, är det viktigt att se helheten och inte enbart hur värmen skapas för att smälta det i ugnen.

Så har vi företaget Northvalt, som med buller och bång, kom och skulle bygga batterifabriker lite här och där i landet, men det verkar nu som att konkursen kommer. Det är ju bra att det görs satsningar, men var nog för mycket på en gång. Helt plötsligt dra igång en massa batterifabriker, när den sunda vägen hade varit att starta dem en och en och se hur marknaden sett ut då.

Här i landet, har det inte ens tagits sådana beslut som behöver tas, för att vi ska få el till allt som planeras. Inte ens elnätet är uppbyggt för att klara det och hur man har tänkt i den frågan, ja det vet jag inte. Frågan är om det är tänkt på överhuvudtaget eller om den gröna satsningen enbart var för att det skulle låta bra. Det kan lätt vara så i populistiska frågor.

Det finns inget tvivel i att det behövs göras ett stort arbete gällande hur vi människor använder oss av naturen och hur vi förstör den. Den kunskapen har vi haft sedan början av 1990 talet. Men, de åren 34 åren har inte använts till sådant som hållbara strategier för att klara av det. Vi såg satsningen på E85 bränslet och hur mycket flopp det blev och nu ska vi alltså tvingas göra lika satsningar på infrastruktur för el bilar. En stolpe, på alla offentliga parkeringar för var 20e parkeringsplats. När detta sedan är gjort, för det tar några år innan allt är klart, riskerar vi återigen att hamna samma situation som med E85 bränslet. Detta är allt annat än hållbart i längden, men det är lätt att ta sådana beslut i riksdagen då det inte drabbar deras budget. Det kommer bli tufft för hembygdsföreningar, lokala småaffärer, kyrkor mfl att klara av detta om de ens gör det.

Sverige har drivits mer och mer över till storskalighet istället för de små lösningarna som finns. OM vi skulle klara av att få bort hushåll och servicesektorn från att belasta elnätet, så skulle mer än hälften av den ström som finns i systemet redan idag kunna gå till industrin som behöver den. 2022 producerades det ca 170 TWh i Sverige och vi i använde ca 137 TWh i landet. Mer än hälften av detta gick till hushåll och Servicesektorn. Det pratas ju allt oftare att landet behöver dubbla sin produktion, för att möta efterfrågan från industrin.

Satsningen kan alltså göras, på det sättet att staten går in och tar hela kostnaden för privatpersoners inköp och installation av solceller för att avlasta elnätet. Det går till och med att bygga in, så när det kommer sådana toppar i förbrukningen, är de hushållen med och hjälper till på elnätet, med hjälp av batterilösning. Tekniken finns redan här i landet, vi hade själva en säljare som gav offert på sådant system här. Det skulle kosta 126000 kronor. Mycket pengar är det, speciellt för pensionärer och sjukskrivna, men beloppet är inte högt för staten att ordna till. Denna investeringen hade vi gärna gjort om vi haft pengar till den, med tanke på den korta tid det skulle ta oss att återhämta den i form av lägre elräkningar. Successivt kommer en sådan lösning lämna utrymme för industrins behov, en anläggning åt gången. Det som behövs är en genuin politisk vilja och den finns inte.

Satsningar som på vindkraft, Green Steel mm är i grunden bra satsningar, men då inte hela kedjan är med, så faller det i slutet. En utbyggnad av elnätets kapacitet är ju ett måste för att klara av detta enorma arbete som det är för att klara ro allt i hamn. Dessutom tror jag starkt på att se på det småskaliga som jag skrev om ovan, men också på en modernisering av vattenkraften i form av moderna turbiner i redan befintliga anläggningar. Där kommer också elproduktionen öka avsevärt anläggning för anläggning. Jag tror att en kombination av dessa två saker, kommer ge en mycket större och snabbare effekt än dessa vindkraftverk som företag vill bygga lite här och där, dessutom är det mer negativt påverkande för miljön än det jag nämnt här ovan.

Problemet med förslaget jag skrivit om är just att statskassan vill inte bära dessa kostnader. Det finns inte pengar till det, i den modell som används idag. Då får några av dessa i statsapparaten sätta sig ner och fundera ut en lösning då. För ärligt talat, vi säger att detta skulle kosta staten 100 miljarder, detta är ju en summa som inte utbetalas i en klump. När företag är klara, som här hos oss och anläggningen är igång, så skickar staten betalningen till företaget. Detta innebär att vi kommer klara av att ge de företag som Green Steel den el som de så väl behöver till sin anläggning. Så, blir sedan dessa vindkraftverk ett litet extra tillskott till elsystemet, för de har inte det som krävs med att elen ska vara planerbar. Det finns enbart i vattenkraften och kärnkraften här i landet.

Så, kommer vi lättast, billigast och mest stabilt framåt med vårt gemensamma miljöarbete i landet till den Gröna omställningen.

Micke

Om admin

En som är en stolt Värmlänning som skriver vad han tycker när han tycker om vad han tycker, född 1976. Har börjat med politiken igen efter att ha varit icke engagerad i en del år, de så kallade barnaåren. Medlem av Socialdemokraterna och tänker jobba för en socialdemokratisk politik.Fråga om du funderar på något. Det enklaste är att maila på mikael@ensson.se.
Det här inlägget postades i ensson, Mina tankar, Nyheter, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *