Eda Vårdcentral – en parodi.

Det är meningen att en vårdcentral ska ta hand om sina patienter och att patientlagen ska följas. Naturligt det, då det är en lag. Patientlagen är inte en rättighetslag för oss som patienter utan en skyldighetslag för vården.

Det första jag blev bemött av, var en läkare som gjorde en bedömning utan att undersöka mig överhuvudtaget. Personen hade till 100% gått på bedömning som gjorts av läkare i Värmland. När man då gör ett sådant ställningstagande gör man det för att man litar på sin kollega och det ska man ju kunna göra, men också den läkaren gjorde sin bedömning utan undersökning. Denne förlitade sig i sin tur på en läkare, som jag gjorde en anmälan på till IVO. Utslaget från dem blev att de inte tog ställning, men påpekade lagens text om att det skulle stå i min journal att jag och läkaren hade olika åsikter och att framtida läkare skulle göra egna bedömningar. Samtidigt har man ju problemet med att det är svårare att lyssna på patienten än att lita på en kollega. Fascinerande att man missar alla dessa ord. Men, vad kan jag förvänta mig då ingen av dessa läkare undersökt mig, samtidigt går de emot den som opererat mig 6 gånger och skrivit till regionens läkare om önskad medicinering. Han är kirurg vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och en av sex läkare som får operera sådan skada jag har, ingen i Värmland har den.

I mitt fd jobb, mötte jag mycket folk och jag har haft arbetsgivare i både Sverige och Norge så jag kört taxi i många år. En av mina fd arbetsgivare (som jag fortfarande har kontakt med) var vid Eda VC, för läkarundersökning för att behålla sin högre behörighet. Samma läkare, som jag hade där, fick han träffa och vid undersökningen klarade denne att vrida upp en whiplashskada. Det gav ju självklart effekten att det blev en förtidspension istället för fortsatt arbete. Minst sagt var detta tjänstefel, då det står ju om detta i journalen, förutsätter att sådana läses innan besök.

När så, en nära anhörig till mig, fick beskedet att medicinen denne haft i över 20 år och som gjort att ingen bihåleinflammation alls kommit under denna tid, inte skulle få mer medicin. Trots att maxuttag på recept Aldrig skett, att det finns röntgenbilder på medfött fel i bihålorna, gjorde läkaren bedömningen att inga mediciner skulle skrivas ut. Läkaren själv var aldrig i kontakt med patienten på något sätt och vis. Det kontrollerades inte ens röntgenbilderna. Effekten av detta agerande – bihåleinflammation inom 14 dagar. Behöver jag skriva att vi alla tre hade samma läkare.

Det är klart att sådana här berättelser aldrig når fram till beslutsfattare i regionen, då det tystas ner innan. Däremot ser de ju det ”fantastiska arbete” Eda VC gör och skriver ut mindre och mindre läkemedel. Läkemedel är en stor budgetpost varje år i hela landet. Men att man skiter i patientens väl och ve samt önskemål, ja hur räknar man på det?

Jag skulle också vara en sådan människa, som de läkare jag skrivit om ovan, med superkraften röntgensyn och säkerligen flera superkrafter, så man alltid vet bättre än andra läkare och andra personer.

Tyvärr verkar det som att det enbart är fina ord, i lagtexten, från första stund. Det tas många beslut som förr eller senare kommer fram i ljuset. Tyvärr är inte vi de enda tre som ”drabbats” av Eda Vårdcentrals läkare med ”superkrafter”, men folk orkar inte kämpa emot, trots att behovet finns kvar. Man söker sin medicin på svarta marknaden eller självmedicinerar på andra sätt.

Då blir det kvar den förtvivlade frågan. Kan du berätta för innevånarna i Värmland, vilka fördelar ger detta jobb för mig som patient?

Micke

Om admin

47 årig värmlänning som skriver vad han tycker när han tycker om vad han tycker. Har börjat med politiken igen efter att ha varit icke engagerad i en del år. Medlem av Socialdemokraterna och tänker jobba för en socialdemokratisk politik.Fråga om du funderar på något
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar