Sanningen om varför jag var tvungen bort.

Att majoriteten gav sina revisor uppdraget att få bort mig är väldigt enkel. Jag var och har alltid varit obekväm för Eda kommun.

Detta var inget enkelt uppdrag att ta på mig, men det absolut mest intressanta någonsin har det varit. Och då har jag bara en bråkdel av den kunskap jag skulle behöva för att klara av det. Detta gjorde att jag mycket tidigt insåg vikten av att gå kurser och läsa på, så mycket det bara gick. Det var tyvärr inte alla åsikt att vi i revisionen behövde. De ansåg sig kunna det redan.

Det gör ju bara det hela än mer tragiskt, när då varken kommunen eller revisionen var inställda på det nya som var bestämt, för alla kommunala revisioner. Man hade länge pratat om behovet av en gemensam standard och den började gälla 1/1 2023.

Studerar man den bara lite, inser man snabbt att det kommer bli dyrare för kommunerna, men också en betydligt bättre årlig revision. Kommuner granskas nu nästan som aktiebolag och det är bra.

Denna nya modell ger innevånare en stor förändring. Men då krävs det också att vi alla måste fundera på hur vi vill ha det från politiken.

För att de förtroendevalda kommunrevisorerna ska klara uppdraget, som de själva sagt ja till, måste de vara aktiva i sina uppdrag. Det är något som inte är populärt hos någon i kommunrevisionen i Eda kommun. Inte heller är det populärt hos politiker inom kommunen. Åsikten, detta klarar vi själva ha koll på utan revisorer, fick man höra, när vi gjorde granskning av intern kontrollen. Resultatet blev ju, totalt fjasko på varenda ställe. Ingen klarade det. Klarar man då sig utan granskning?

Tiden då man kunde sitta av sina sista år, som förtroendevald i kommunrevisionen är förbi. Det är här skon klämmer mest för de gamla i gänget.

Som budgeten för kommunrevisionen ser ut för 2024, är det mycket tveksamt att revisionen klarar uppfylla sitt uppdrag enligt de lagkrav som finns. Från 2025 kommer de absolut inte klara det, då budgetförslaget inte ens kommer räcka för att yrkesrevisionen ska kunna uppfylla sitt åtagande inom budgeten, lagen säger att de ska jobba tills de är klara så kommunen kommer få hitta pengar till detta oavsett de vill eller inte. Så här håller det på sen, i den långtids budget som kommunen nu har på förslag. 2027 kommer det återigen vara dubbla revisionsgrupper första halvåret, då det är valår 2026. Budgeterat är det inte.

Så, orsaken till att jag blev borttvingad som jag blev, trots att ingen kritik riktats mot jobbet är att de inte vill ha en revision som ifrågasätter och kostar mer pengar. De vill ha en revision som sitter av tiden och bara skriver på. En politisk jävla lekstuga är det, helt enkelt i Eda kommuns politiska ledning. I jakten att få bort mig, så skulle det till och med skrivas in saker i regelverket för revisionen som skulle bryta mot grundlagen! Ett mycket tydligt tecken på att den politiska kunskapen är allt annat än hög!

Det har varit värmande, då andra kommuners och regionens revisorer hört av sig och varit förundrade över vad Eda kommun håller på med. Ja, till och med fd riksdagsmän har hört av sig. Jag kunde ha suttit kvar, men vitsen med det hade varit?

Så, kräv inte att kommunen ska följa lagen som politiker, för gör du inte som de alltid gjort, hur fel och olagligt det än är. Då kommer fejk ursäkten om att inget förtroende finns. Alltså utpressning och inget annat.

Detta är den bedrövliga anledningen till att jag var tvungen lämna. Demokraturen visade sitt ansikte.

Micke

Om admin

47 årig värmlänning som skriver vad han tycker när han tycker om vad han tycker. Har börjat med politiken igen efter att ha varit icke engagerad i en del år. Medlem av Socialdemokraterna och tänker jobba för en socialdemokratisk politik.Fråga om du funderar på något
Det här inlägget postades i Eda, ensson, Mina tankar, Politik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar