Pensioner igen

När den gemensamma utredningen, som samtliga riksdagspartier står bakom, kom upp på bordet, ja då visste de också om att effekten av denna skulle bli just det som det blivit nu.

När PPM började och vårt pensionssparande kom på bordet, ja då hade de en förhoppning om att gemene man skulle förvalta själva. Sen kom det olika aktörer in på marknaden och några av dem kan du läsa om här, här och här. Vi kan också läsa om hur mycket vi har i genomsnitt på olika sidor och det visar sig att vi nu ligger runt 55000 i snitt. Här kan du också läsa om att för många byter fonder och att regeringen Reinfeldt vill införa en avgift om du byter för ofta. Hmm, var det inte det de ville då att vi skulle vara aktiva i vårt val?

Jag ska villigt erkänna att de första 6 åren så gjorde jag ingenting åt mina PPM pengar. Jag stuntade i det helt enkelt. Men, sen började jag fundera och började aktivt att kolla upp vad jag ville ha och inte. Visst har jag gått back en del år, men verkar ju ganska bra då mitt PPM saldo för tillfället ligger på 163000. Pengar som jag har samlat ihop sedan 1996. Det får man väll anse vara en bra förvaltning.

Nej, placera era fonder på ställen som ni tror är rätt och gå på magkänslan. Just nu har jag fonder i Kina, Ryssland och centralamerika. Hmm, en stor utvecklingsmarknad i dessa områden. Visst ska man också ha i åtanke att detta är sk. högriskfonder och att pengarna lika snabbt kan förloras, men jag anser att det är värt att ta den risken. Min arbetsgivare betalar in runt 3% av min lön till PPM som jag kan förvalta själv och jag tror det är 16% som de betalar in till staten som de förvaltar och följer jag denna utveckling, ja då är jag i kapp statens kapital innan jag är 40 och då blir det ett fortsatt aktiv sparande och målet är en totalpension när jag är 61 på runt 40000/månad.

Micke

Om admin

47 årig värmlänning som skriver vad han tycker när han tycker om vad han tycker. Har börjat med politiken igen efter att ha varit icke engagerad i en del år. Medlem av Socialdemokraterna och tänker jobba för en socialdemokratisk politik.Fråga om du funderar på något
Det här inlägget postades i Mina tankar, Politik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

0 svar på Pensioner igen

  1. Hilding Ragnarsson skriver:

    Var inte FÖR optimistisk. Innan du kommit till pensionsåldern har de säkert höjt den till 95, oavsett regering.