Medborgarförslag angående besparningar inom skolan

Har visst helt glömt bort att publicera det här på bloggen, men den var i alla fall med på gårdagens möte i kommunfullmäktige. Då tar vi och gör det nu:

Politik handlar om att våga, vilja och se helheten. Allt för länge har det enbart sett till sin egen närhets bästa. Dags att ta sitt ansvar och konstatera att spara via ”osthyvelmetoden” är förbi. Aktsamhet när det gäller den kommunala ekonomin är dock helt rätt och något som ska pågå hela tiden.

Ett mera större sparande och som ger stora ekonomiska besparingar vore att lägga ner Gärdesskolan i Åmotfors. Man flyttar hela skolverksamheten från förskolan och uppåt till Hierneskolan i Koppom, där man under en lång tid har sett och fortfarande ser att skolans lokaler är alldeles för stora för de barnkullar som fötts. Jag tycker också att man ska lägga ner skolverksamheten från förskolan och uppåt i Adolsfors och Skillingmark och flytta dessa elever till Hierneskolan.

Detta gör att Eda kommun får en massa lediga lokaler som ska fyllas med annan verksamhet, säljas eller på annat sätt avyttras. Förslagvis så säljs skolan i Adolfsfors och Skillingmark, eller avyttras på annat sätt. Gärdesskolan lokaler däremot ska fyllas med annan verksamhet och förslagsvis kan Gymnasieskolan ta över dessa lokaler och flytta ur de lokalerna som idag hyrs.  Allt som har med Gymnasieskolans verksamhet flyttas till dessa lokaler förutom Produktionsköket som jag tycker ska ligga kvar nere vid Vårdcentralen. Dessutom borde Biblioteket kunna flytta in i lokal vid Gärdesskolan och detta hyreskontrakt kan också då sägas upp.

Angående Hierneskolans lokaler så bör det anpassas till Fritids och förskoleklass. Detta innebär dock att det beslut om nybyggnation av fritids/förskoleklass lokal i Koppom kan ändras och läggas tillsammans med Hierneskolans lokaler så att man får samma bra lösning som det idag finns i Åmotfors. Då spar man dessutom driftkostnader för den nya förskolan, som man kommer att få på Hierneskolan i alla fall då tomma lokaler också kostar pengar.

En massa lokaler kommer på detta sätt att kunna avyttras, hyreskontrakt sägas upp samt personalminskningar kommer det att leda till samt driftskostnaderna kommer att minskas.

Så, då har ni det. Förövrigt skrev jag detta den 21/6.

Micke

Det här inlägget postades i Cyberbuddha, Eda, ensson, Mina tankar, Politik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Medborgarförslag angående besparningar inom skolan

  1. Tänk först tala sen skriver:

    Så de lärarna som blir utanför är än mindre värda än dina 230000 kronor? Fast det är klart du bor ju i koppom nu istället för åmotfors så givetvis måste du ju ha en ojävig åsikt.

  2. admin skriver:

    Blir utanför vad? Löneökningen? Lokaler? Mina 230 000? De pengarna är inte mina utan kommunala medel. Sen antar jag att även lärare vill bli räddade om det brinner av rökdykare som kan gå in med omedelbar verkan i stället för att de ska invänta grannstyrkan oavsett om de är hemma hos sig eller i skolan. Sen vad saken har med vart jag bor, ja det får du gärna vara konkret på då vi i denna besparing blir lika drabbad oavsett vart i kommunen vi bor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.